Με μια συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 11 Ιουνίου, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης προαναγγέλλει την έλευση του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ «Αππία-Εγνατία».
Το φεστιβάλ «Αππία-Εγνατία» που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2011 , διοργανώνεται με ιταλική πρωτοβουλία και βασικό στόχο να ενωθούν ξανά οι δύο κόσμοι, η Δύση και η Ανατολή, διαμέσου των σπουδαιότερων εκπαιδευτικών, πνευματικών, πολιτιστικών κέντρων που εδρεύουν σε πόλεις κατά μήκος της ιστορικής Αππίας και της Εγνατίας Οδού.
Στο πρόγραμμα της συναυλίας της ΚΟΘ περιλαμβάνονται δύο εξαιρετικά δημοφιλείς σερενάτες για έγχορδα: η «Μικρή Νυχτερινή Μουσική» του Μότσαρτ και η «Σερενάτα για έγχορδα σε ντο μείζονα, έργο 48» του Τσαϊκόφσκι.
Το Aeolos Brass Quintet ή αλλιώς η «συμμορία παράνομου φυσήματος χάλκινων πνευστών», όπως αυτοαποκαλούνται οι εξαιρετικά ταλαντούχοι μουσικοί που το αποτελούν θα συμπράξει με την ΚΟΘ στο έργο «Quintetto Concertante» του Hidas Frigyes που θα ακουστεί στη συναυλία. Το συγκεκριμένο έργο παρουσιάζεται σε πρώτη εκτέλεση από την Κ.Ο.Θ. υπό τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου Paul Chiang.
Αππία και Εγνατία οδός
Η αρχαία Αππία Οδός υπήρξε ο μεγαλύτερος δρόμος που ένωνε τη Ρώμη με το Βρινδήσιον (το σπουδαιότερο λιμάνι για την Ελλάδα και την Ανατολή στον κόσμο της Αρχαίας Ρώμης). Το μέρος της διαδρομής που ξεκινούσε από το Δυρράχιο και συνέχιζε στη Βαλκανική Χερσόνησο μέσω Ελλάδας και Τουρκίας μέχρι την Κωνσταντινούπολη έφερε το όνομα Εγνατία οδός.
Το μεγαλύτερο τμήμα της Αππίας κατασκευάστηκε, το 312 π.Χ. από τον διοικητή της Ρώμης ¶ππιο Κλαύδιο τον Τυφλό από τον οποίο πήρε και το όνομά της. Η Αππία είναι πιθανόν ο πιο ονομαστός ρωμαϊκός δρόμος, του οποίου υπάρχουν και σήμερα κατάλοιπα ενώ η σπουδαιότητά της επιβεβαιώνεται από την ονομασία που της έδιναν οι Ρωμαίοι ως «Regina Viarium».
Προέκταση της Αππίας, η Εγνατία οδός υλοποιήθηκε τον 2ο π.Χ. αιώνα. Η Εγνατία, αφού διέσχιζε τη Βόρεια Ελλάδα περνώντας από τη Θεσσαλονίκη και τους Αρχαίους Φιλίππους, συνέχιζε ως την Κωνσταντινούπολη. Επρόκειτο για τη φυσική συνέχεια προς την Ανατολή της Αππίας και αποτελούσε την κύρια αρτηρία του Βαλκανικού κόσμου την εποχή που ο άξονας Ρώμη – Κωνσταντινούπολη γινόταν ο καταλύτης της ιστορίας.
Διεθνές Φεστιβάλ «Αππία – Εγνατία»
«Ο πρωταρχικός σκοπός του φεστιβάλ είναι να φέρει και πάλι σε επαφή τους σύγχρονους οργανισμούς και πραγματικότητες που η Αππία και η Εγνατία ένωσε ή έφερε σε αντιπαράθεση», εξηγεί ο Ιταλός μαέστρος, εμπνευστής του Φεστιβάλ, ¶ντζελο Καβαλάρο.
Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία σχέσεων ανάμεσα στις χώρες με σκοπό τον σχεδιασμό καλλιτεχνικών προγραμμάτων υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών της Ιταλίας, της Αλβανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Τα προγράμματα αυτά μέσω του Διεθνούς Φεστιβάλ «Αππία – Εγνατία» θα οδηγήσουν σε έναν κοινό σχεδιασμό και θα περιοδεύουν στις διάφορες πόλεις της ιστορικής διαδρομής.
«Όλα αυτά θα υλοποιηθούν με το σκεπτικό πως μια ενιαία πολιτισμική ταυτότητα διατρέχει τις διαφορετικές κουλτούρες της περιοχής, εκμεταλλευόμενη την δύο χιλιάδων χρόνων ιστορία αυτού του δρόμου, τα ερεθίσματα και τα βιώματα που αυτή η ιστορία έχει εκφράσει», συμπληρώνει ο ¶ντζελο Καβαλάρο.
Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου, Παραλία Θεσσαλονίκης, 2310 895800, 2310 805939. Εισιτήρια 10, 15, 20 ευρώ.