Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της ισραηλινής κυβέρνησης επέκρινε σήμερα την οικονομική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, πολιτικού του αντιπάλου για την ηγεσία του κόμματος Λικούντ.
«Ανάμεσα στους τέσσερις τελευταίους πρωθυπουργούς, είμαι ο μόνος που άφησα την χώρα σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που παρέλαβα από τους άλλους», δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Jerusalem Post.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος χρημάτισε πρωθυπουργός από το 1996 μέχρι το 1999, επέκρινε «την απουσία συνεκτικής οικονομικής πολιτικής» από την παρούσα κυβέρνηση, και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ πρέπει να βγει από την «καταστροφική κατάσταση στον οικονομικό τομέα και στον τομέα της ασφάλειας».
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι εάν γίνει πρωθυπουργός, θα ηγηθεί μίας κυβέρνησης που θα δώσει λύσεις και θα ζητήσει από το Εργατικό Κόμμα να συμμετάσχει. «Το σημαντικό δεν είναι αυτή η κυβέρνηση να είναι ευρεία, αλλά να προτείνει λύσεις που θα επιτρέψουν τη βελτίωση της κατάστασης της χώρας», είπε.
Αναφερόμενος στις στενές σχέσεις που ο Αριέλ Σαρόν καλλιέρηγησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε : «Είμαι ικανοποιημένος που ο πρωθυπουργός διατηρεί, όπως και εγώ, καλές σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν αποτελεί παρά μιά περιορισμένη άποψη των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κρίσιμος παράγοντας στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η αμερικανική κοινή γνώμη που πρέπει συνέχεια να λαμβάνουμε υπόψη μας, ώστε η κυβέρνηση να μην υιοθετεί περισσότερο εχθρική στάση απέναντι στο Ισραήλ».
Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε για άλλη μία φορά την αντίθεσή του στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. «Προσβλέπω στην προοπτική οι Παλαιστίνιοι να αποκτήσουν το προνόμιο μιάς αυτόνομης κυβέρνησης, όχι όμως και τις εξουσίες μιάς ανεξάρτητης κυβέρνησης που θα της επιτρέπουν να απειλεί μέχρι και με καταστροφή, το Ισραήλ ή να σκοτώνει Ισραηλινούς», είπε.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε επίσης τις επιφυλάξεις του για το «φύλλο πορείας» των Τεσσάρων (ΗΠΑ, Ρωσία, Ε.Ε., ΟΗΕ), που προβλέπει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005, σύμφωνα με τη θέση του Τζωρτζ Μπους. «Υπάρχουν σημεία αυτού του σχεδίου τα οποία προσυπογράφω, αλλά υπάρχουν επίσης σημεία ως προς τα οποία εκφράζουμε διαφορετική άποψη», είπε.