Εκρυθμη η κατάσταση στο Κιργιστάν

Σάββατο, 12 Ιουνίου 2010 12:01

Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι ταραχές στην πόλη Ος του Κιργιστάν με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών να έχει ανέβει στους 49 και οι τραυματίες να έχουν φθάσει τους 654.

A- A A+

Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι ταραχές στην πόλη Ος του Κιργιστάν με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών να έχει ανέβει στους 49 και οι τραυματίες να έχουν φθάσει τους 654.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων, πυροβολισμοί ακούγονταν στη διάρκεια της νύχτας, παρά το γεγονός ότι έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Υπενθυμίζεται πως οι συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης ανάμεσα σε ομάδες νεαρών Ουζμπέκων και Κιρκίζιων και επεκτάθηκαν στις γειτονικές περιοχές.

Στο μεταξύ, εκατοντάδες διαδηλωτές που θέλουν να φτάσουν στο Ος συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο κέντρο του Μπισκέκ, κοντά στις εγκαταστάσεις της κρατικής τηλεόρασης.

Από την πλευρά τους οι αρχές της χώρας κάλεσαν τους εφέδρους αξιωματικούς και αστυνομικούς να μεταβούν στο Ος για να βοηθήσουν να αποτραπεί εμφύλιος πόλεμος.

«Η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν καλεί τους αξιωματικούς της αστυνομίας και του στρατού που έχουν αποστρατευτεί να συμβάλουν στην σταθεροποίηση της κατάστασης στο Ος», τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αζιμπέκ Μπεκναζάροφ.

Η προσωρινή κυβέρνηση απηύθυνε σήμερα έκκληση στη Ρωσία να στείλει ειρηνευτικά στρατεύματα για να αποκαταστήσουν την τάξη.

«Εχουμε ανάγκη να έρθουν στη χώρα στρατεύματα από το εξωτερικό για να ηρεμήσει η κατάσταση», δήλωσε στους δημοσιογράφους η επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης Ρόζα Οτουνμπάγεβα.

Οι νέες αυτές βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν περίπου δύο εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα, στις 27 Ιουνίου, για την επικύρωση του νέου συντάγματος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή