Το Κιργιστάν επέκτεινε το Σάββατο την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σε δεύτερη πόλη, στο Τζαλαλαμπάντ στα νότια της χώρας, φοβούμενο «αποσταθεροποίησή» της έπειτα από τις εθνοτικές συγκρούσεις.
«Η κατάσταση στο Τζαλαλαμπάντ δεν είναι καλή, πλήθος συγκεντρώνεται, και ακούγονται πυροβολισμοί. Αυτά είναι επακόλουθα των γεγονότων στο Ος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φαρίντ Νιγιάζοφ.
Εν τω μεταξύ για δεύτερη ημέρεα συνεχίζονται οι ταραχές και στο Ος, με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών να έχει ανέβει στους 49 και οι τραυματίες να έχουν φθάσει τους 654.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων, πυροβολισμοί ακούγονταν στη διάρκεια της νύχτας, παρά το γεγονός ότι έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Υπενθυμίζεται πως οι συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης ανάμεσα σε ομάδες νεαρών Ουζμπέκων και Κιρκίζιων και επεκτάθηκαν στις γειτονικές περιοχές.
Οι αρχές της χώρας κάλεσαν τους εφέδρους αξιωματικούς και αστυνομικούς να μεταβούν στο Ος για να βοηθήσουν να αποτραπεί εμφύλιος πόλεμος.
Η προσωρινή κυβέρνηση απηύθυνε σήμερα έκκληση στη Ρωσία να στείλει ειρηνευτικά στρατεύματα για να αποκαταστήσουν την τάξη.
«Εχουμε ανάγκη να έρθουν στη χώρα στρατεύματα από το εξωτερικό για να ηρεμήσει η κατάσταση», δήλωσε στους δημοσιογράφους η επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης Ρόζα Οτουνμπάγεβα.
Από την πλευρά της η Ρωσία δεν βλέπει να υπάρχει λόγος να αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Κιργιστάν επί του παρόντος, καθώς -όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου- τα επεισόδια είναι μεταξύ εθνοτικών ομάδων, ωστόσο θα προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην ταραχώδη χώρα.
«Πρόκειται για μία εσωτερική αντιπαράθεση και επί του παρόντος η Ρωσία δεν βλέπει να υπάρχουν λόγοι για να συμμετάσχει στη λύση τους», δήλωσε η Νατάλι Τιμακόβα στο πρακτορείο Ιντερφάξ.
Πρόσθεσε πως ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ διέταξε να συζητηθεί το αίτημα του Κιργιστάν από το συμβούλιο ασφαλείας των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών, γνωστό ως Συλλεκτικός Οργανισμός της Συνθήκης Ασφαλείας (SCTO), προκειμένου να αποφασισθεί ποια θα ειναι η αντίδραση.
Κάθε απόφαση του Συλλεκτικού Οργανισμού για αποστολή δυνάμεων στο Κιργιστάν θα ληφθεί μόνον υπό το πρίσμα των κανονισμών του ΟΗΕ, πρόσθεσε η Τιμακόβα.
Οι νέες βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν περίπου δύο εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα, στις 27 Ιουνίου, για την επικύρωση του νέου συντάγματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο