Παραμένει το χάος στο Κιργιστάν

Κυριακή, 13 Ιουνίου 2010 10:53
UPD:14:05

A- A A+

Για τρίτη κατά σειρά νύχτα συνεχίστηκαν οι ταραχές στο νότιο Κιργιστάν, με τον αριθμό των νεκρών να ανεβαίνει στους 80 και την προσωρινή κυβέρνηση να επιστρατεύει τις δυνάμεις ασφαλείας για την αντιμετώπιση των χειρότερων εθνοτικών συγκρούσεων των τελευταίων 20 χρόνων.

Συγκεκριμένα, διατάχθηκε η επιστράτευση όλων των εφέδρων ως 50 ετών, ενώ και κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όλη η έκταση της νότιας επαρχίας Τζαλαλαμπάντ.

«Εξαιτίας των αδιάλειπτων συγκρούσεων στην περιοχή του Τζαλαλαμπάντ, η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν αποφάσισε το ακόλουθο διάταγμα: την εφαρμογή σε όλην την έκταση της περιοχής του Τζαλαλαμπάντ της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, συνοδευόμενης από απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 έως τις 06.00», τονίζει στην ιστοσελίδα της η προσωρινή κυβέρνηση.

Η νέα ένταση έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις γειτονικές με το Κιργιστάν Ρωσία και Κίνα, αλλά και στις ΗΠΑ που διατηρούν στο έδαφός του στρατιωτική βάση, που χρησιμεύει για τον εξοπλισμό των δυνάμεών τους στο Αφγανιστάν.

Το κύμα βίας των τελευταίων ημερών είναι το χειρότερο από τη στιγμή που απελάθηκε ο μέχρι πρότεινος Κιρκίζιος πρόεδρος Κουρμάνμπεκ Μπακίγεφ.

Η ηγέτιδα της προσωρινής κυβέρνησης Ρόζα Οτουνμπάγεβα κατηγορεί τους υποστηρικτές του Μπακίγιεφ, ο οποίος είναι εξόριστος στη Λευκορωσία, ότι αναζωπύρωσαν την εμφύλια διαμάχη, στο νότο της χώρας.

Αρνείται κάθε ανάμιξη ο Μπακίγεφ

Από την πλευρά του ο Μπακίγεφ αρνείται κάθε ανάμιξη στις αιματηρές συγκρούσεις, χαρακτηρίζοντας σχετικές αναφορές «αισχρά ψέματα».

Τονίζει ακόμα πως η προσωρινή κυβέρνηση που ανέλαβε μετά την εξέγερση του Απριλίου αποδεικνύεται ανίκανη να αντιμετωπίσει τις ταραχές.

«Σήμερα η δημοκρατία του Κιργιστάν στέκεται στο χείλος της κατάρρευσης. Σκοτώνονται άνθρωποι και κανείς ανάμεσα στους σημερινούς πολιτικούς δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τις ζωές τους», αναφέρει χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Interfax.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή