Σλοβακία: Προς σχηματισμό κεντροδεξιάς κυβέρνησης

Κυριακή, 13 Ιουνίου 2010 12:10
A- A A+

Το κεντροαριστερό κυβερνών κόμμα Σμερ κέρδισε τις σλοβακικές εκλογές, αλλά δεν συγκεντρώνει αρκετές έδρες, ώστε να αποτρέψει το σχηματισμό κυβέρνησης από το συνασπισμό των κομμάτων της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης.

Από τα έξι κόμματα που συγκέντρωσαν αρκετές ψήφους ώστε να εισέλθουν στη βουλή, το Σμερ του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο καταλαμβάνει το 31,5% και 63 έδρες, επί συνόλου 150.

Το ξενοφοβικό Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα (SNS), το οποίο συμμετέχει στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό, καταλαμβάνει εννέα έδρες, και έτσι το σύνολο των εδρών της συμπολίτευσης φθάνει τις 72.

Το άλλο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, το Λαϊκό Κόμμα-Κίνημα για μια Δημοκρατική Σλοβακία (LS-HZDS), απέτυχε να περάσει το όριο του 5% και δεν κατέλαβε ούτε μια έδρα.

Ο Φίκο δήλωσε σε συνέντευξή Τύπου σήμερα ότι θα επιχειρήσει να σχηματίσει νέο κυβερνητικό συνασπισμό. «Έχουμε ένα ποσοστό που μας δίνει το δικαίωμα να αποδεχθούμε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο. Είμαστε έτοιμοι γι' αυτό. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα γίνει», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι τα κόμματα της κεντροδεξιάς θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους να μη συνεργαστούν με το Φίκο, κάτι που καθιστά πιθανότερο σενάριο το σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα συναποτελούν αποκλειστικά κόμματα της δεξιάς.

Με το 98,78% των ψήφων καταμετρημένο, τα κόμματα SDKU-DS, Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (SaS), το χριστιανοδημοκρατικό KDH και το Most-Hid, που εκπροσωπεί την ουγγρική εθνική μειονότητα, συγκεντρώνουν 78 έδρες.

Η συμμετοχή έφθασε το 58,7%.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, REuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή