Το αρχαιότερο άστρο του σύμπαντος

Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2002 16:12

A- A A+

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν στα όρια του γαλαξία μας ένα αστέρι, το οποίο εκτιμούν ότι είναι το αρχαιότερο που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για ένα αστέρι «πρώτης γενιάς», όπως αναφέρει το BBC, το οποίο φέρει απλά στοιχεία, απομεινάρια από τη Μεγάλη Εκρηξη (Big Bang), πριν από περίπου 15 δισεκατομμύρια έτη. Στο αστέρι, με την κωδική ονομασία, HE0107-5240, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου βαριά μέταλλα.

Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει και την ηλικία του ουράνιου σώματος, καθώς στους νεότερους σε ηλικία αστέρες συναντάμε μεταλλικά στοιχεία.

Η ανακάλυψη συμβάλλει στην εξέλιξη της «διαστημικής αρχαιολογίας» δηλώνει στο περιοδικό Nature http://www.nature.com/nsu/021028/021028-6.html ο Νόρμπερτ Κρίστλιμπ, του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, ο οποίος ηγείται της ερευνητικής ομάδας που εντόπισε τον αστέρα.

«Το νέφος αερίου από το οποίο δημιουργήθηκε ο αστέρας διατηρείται κατά μεγάλο μέρος» διευκρινίζει, και παρατηρεί ότι το αέριο δίνει στοιχεία για το πώς ήταν ο γαλαξίας περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια μετά τη Μεγάλη Εκρηξη, τότε που άρχισαν να σχηματίζονται τα βαριά μέταλλα.

Κατ' αυτόν τον τρόπο ξεκλειδώνονται τα μυστικά της χημικής σύνθεσης του πρώιμου διαστήματος, ενώ ξεδιπλώνεται και η ιστορία σχηματισμού των (νεότερων) αστέρων.

Το αστέρι HE0107-5240 ανακαλύφθηκε σε απόσταση 36.000 ετών φωτός, στο νότιο αστερισμό του Φοίνικα.

Big Bang

Η καθιερωμένη κοσμολογία, η οποία βασίζεται στην Θεωρία της Γενικής Σχετικότητας του Aϊνστάιν, πρεσβεύει ότι πριν από περίπου 10 δισεκατομύρια χρόνια το σύμπαν ήταν απλώς ένα μαθηματικό σημείο. Ως τέτοιο, δεν είχε μόνο μηδενικό μέγεθος, αλλά και άπειρες φυσικές ποσότητες όπως η θερμοκρασία, η πυκνότητα ενέργειας, η πίεση και η προκύπτουσα καμπυλότητα του χωροχρόνου.

Κατά την κοσμολογία δεν υπήρξε μόνο ένα Big Bang, αλλά περισσότερα, από τα οποία δημιουργήθηκαν διάφοροι κόσμοι ανεξάρτητοι μεταξύ τους. Ολα αυτά θα πρέπει να έγιναν σε χρόνο 10 εις την 44η δευτερόλεπτα, ή «χρόνο μηδέν».

Σε απειροελάχιστο χρόνο, άρχισε η λεγόμενη «διόγκωση» μια εξάπλωση τόσο γρήγορη που να ξεπερνά την ταχύτητα του φωτός . Τότε το σύμπαν είχε το μέγεθος ενός πορτοκαλιού, με συμπυκνωμένη όλη την αρχέγονη ουσία, τα βασικά δομικά στοιχεία, τα οποία αργότερα ενώθηκαν για να συνθέσουν τα άτομα, κατόπιν τα αστέρια και τους γαλαξίες.

Η περίοδος των άστρων αρχίζει ένα εκατομμύριο χρόνια μετά από το Big Bang, και είναι η περίοδος κατά την οποία σχηματίζονται τα άστρα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή