Κιργιστάν: Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών

Ανεξέλεγκτες οι βιαιοπραγίες
Κυριακή, 13 Ιουνίου 2010 18:08

Το κύμα βίας των τελευταίων ημερών είναι το χειρότερο από τη στιγμή που απελάθηκε ο μέχρι πρότεινος Κιρκίζιος πρόεδρος Κουρμάνμπεκ Μπακίγεφ.

A- A A+

Τους 97 φθάνουν οι νεκροί μετά από τρεις ημέρες βιαιότητας στο νότιο Κιργιστάν, ενώ συνολικά 1200 είναι οι τραυματίες, σύμφωνα με νεότερο επίσημο απολογισμό.

Παράλληλα περισσότεροι από 32.000 άνθρωποι έχουν ήδη καταφύγει στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν, για να γλιτώσουν από τις εθνοτικές συγκρούσεις που έχουν αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ένα τάγμα Ρώσων αλεξιπτωτιστών έφθασε σήμερα στο Κιργιστάν για να βοηθήσει στην προστασία των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Εξάλλου, το πρωί η προσωρινή κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιστρατεύσει τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρα για την αντιμετώπιση των χειρότερων εθνοτικών συγκρούσεων των τελευταίων 20 χρόνων.

Συγκεκριμένα, διατάχθηκε η επιστράτευση όλων των εφέδρων ως 50 ετών, ενώ κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όλη η έκταση της νότιας επαρχίας Τζαλαλαμπάντ.

«Εξαιτίας των αδιάλειπτων συγκρούσεων στην περιοχή του Τζαλαλαμπάντ, η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν αποφάσισε το ακόλουθο διάταγμα: την εφαρμογή σε όλην την έκταση της περιοχής του Τζαλαλαμπάντ της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, συνοδευόμενης από απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 έως τις 06.00», τονίζει στην ιστοσελίδα της η προσωρινή κυβέρνηση.

Η νέα ένταση έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και στις ΗΠΑ που διατηρούν στο έδαφός του στρατιωτική βάση, που χρησιμεύει για τον εξοπλισμό των δυνάμεών τους στο Αφγανιστάν.

Το κύμα βίας των τελευταίων ημερών είναι το χειρότερο από τη στιγμή που απελάθηκε ο μέχρι πρότεινος Κιρκίζιος πρόεδρος Κουρμάνμπεκ Μπακίγεφ.

Η ηγέτιδα της προσωρινής κυβέρνησης Ρόζα Οτουνμπάγεβα κατηγορεί τους υποστηρικτές του Μπακίγιεφ, ο οποίος είναι εξόριστος στη Λευκορωσία, ότι αναζωπύρωσαν την εμφύλια διαμάχη, στο νότο της χώρας.

Ανησύχια από τη Γερμανία

Η Γερμανία κάλεσε τις αντίπαλες ομάδες στο Κιργιστάν να σταματήσουν τις συγκρούσεις και να επιτρέψουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βέστερβελε τόνισε από το Βερολίνο πως η ομάδα του επεξεργάζεται επίσης σχέδια για την απομάκρυνση των Γερμανών και άλλων υπηκόων της ΕΕ από τα νότια της Κεντρασιατικής χώρας.

«Είμαι πολύ ανήσυχος για την συνεχιζόμενη κατάσταση έντασης και τις συγκρούσεις στο νότιο Κιργιστάν, οι οποίες έχουν κοστίσει ήδη πολλές ανθρώπινες ζωές. Καλώ κάθε πλευρά να σταματήσει άμεσα τις βιαιοπραγίες», είπε χαρακτηριστικά.

Αρνείται κάθε ανάμιξη ο Μπακίγεφ

Από την πλευρά του ο Μπακίγεφ αρνείται κάθε ανάμιξη στις αιματηρές συγκρούσεις, χαρακτηρίζοντας σχετικές αναφορές «αισχρά ψέματα».

Τονίζει ακόμα πως η προσωρινή κυβέρνηση που ανέλαβε μετά την εξέγερση του Απριλίου αποδεικνύεται ανίκανη να αντιμετωπίσει τις ταραχές.

«Σήμερα η δημοκρατία του Κιργιστάν στέκεται στο χείλος της κατάρρευσης. Σκοτώνονται άνθρωποι και κανείς ανάμεσα στους σημερινούς πολιτικούς δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τις ζωές τους», αναφέρει χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Interfax.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή