Ν. Γκρούεφσκι: Η ευρωπαϊκή πορεία παρεμποδίζεται από την Ελλάδα

Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2010 13:54

«Από αυτούς (σ.σ. την Ελλάδα) εξαρτάται, εάν θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις ή όχι», είπε χαρακτηριστικά ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

A- A A+

Την άποψη ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ παρεμποδίζεται από την Ελλάδα επαναδιατύπωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι. «Από αυτούς εξαρτάται, εάν θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις ή όχι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γκρούεφσκι προέβη στις παραπάνω δηλώσει με αφορμή σχόλιο του Πρέσβη του Βελγίου ότι η ΠΓΔΜ δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, εάν προηγουμένως δεν έχει επιλυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας.

«Πολλές φορές έχω αναφέρει ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Μακεδονίας με την ΕΕ παρεμποδίζεται από την Ελλάδα- Ως εκ τούτου, δηλώσεις όπως αυτές, γίνονται στο πνεύμα της επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, προκειμένου να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και εκτίμησε ότι «προφανώς, έχουν πληροφορηθεί ότι η Ελλάδα θα παρεμποδίσει τη διαδικασία για άλλη μια φορά».

Επιπλέον, ο Γκρούεφσκι επανέλαβε ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στην αναζήτηση λύσης στο ζήτημα του ονόματος. Λύση, η οποία «ωστόσο θα είναι αποδεκτή από όλους τους πολίτες και δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο μακεδονικό έθνος, την ταυτότητα και την κρατική οντότητα της χώρας» είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα να κατατεθεί νέα πρόταση από τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο Ν. Γκρούεφσκι σχολίασε ότι, η επικοινωνία με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ είναι συχνή, ωστόσο μέχρι στιγμής έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα. «Δεν μπορώ να προβλέψω τα επόμενα βήματα του κ. Νίμιτς», υπογράμμισε.

Στο μεταξύ, ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ, που πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο, ομάδα οκτώ ευρωβουλευτών, απέστειλε χθες επιστολή στην Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την ΚΕΠΠΑ, Κάθριν ¶στον και στο Συμβούλιο Υπουργών, παροτρύνοντας το Συμβούλιο να λάβει θετική απόφαση όσον αφορά τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την ΠΓΔΜ.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι, ενδεχόμενη νέα αναβολή αυτής της απόφασης θα συνιστά αρνητικό πολιτικό μήνυμα προς τις χώρες της περιοχής, θα διακυβεύσει την ασφάλεια των Βαλκανίων, αλλά και θα υπονομεύσει περαιτέρω την αξιοπιστία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ στην περιοχή.

Αναφέρεται ακόμη ότι η στήριξη της θετικής απόφασης από την Ελλάδα αναμένεται στο πνεύμα της αλληλεγγύης, «σε μια περίοδο, κατά την οποία έχουν επανειλημμένως καταδικαστεί οι παρεμποδίσεις της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης νέων χωρών επί διμερών ζητημάτων».

Ωστόσο, τα περισσότερα ΜΜΕ των Σκοπίων θεωρούν βέβαιο ότι, η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων από το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή