Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Κιργιστάν

Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2010 16:59
UPD:18:21

Στην πόλη Ος, τη δεύτερη μεγαλύτερη του Κιργιστάν, σποραδικά πυρά ακούγονταν σήμερα στους δρόμους, όπου τα απανθρακωμένα πτώματα και τα πυρπολημένα σπίτια μαρτυρούν τη βία και τις μάχες που προηγήθηκαν.

A- A A+

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στο νότιο Κιργιστάν, αναγκάζοντας σε φυγή προς το Ουζμπεκιστάν πλήθη προσφύγων, οι περισσότεροι από τους οποίους κατηγορούν τις τακτικές δυνάμεις της χώρας ότι βοηθούν τις ένοπλες συμμορίες στις σφαγές μελών της ουζμπεκικής μειονότητας.

Από τα βίαια επεισόδια στο νότιο Κιργιστάν, τα οποία βρίσκονται σήμερα στην τέταρτη ημέρα τους, έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 124 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 1.600, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Στην πόλη Ος, τη δεύτερη μεγαλύτερη του Κιργιστάν, σποραδικά πυρά ακούγονταν σήμερα στους δρόμους, όπου τα απανθρακωμένα πτώματα και τα πυρπολημένα σπίτια μαρτυρούν τη βία και τις μάχες που προηγήθηκαν, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο Τζαλαλαμπάντ, άλλη πόλη κοντά στη μεθόριο με το Ουζμπεκιστάν, η κατάσταση παραμένει επίσης τεταμένη, όπως και στην Ος, και μαίνονται πυρκαγιές, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Κιργιστάν AKIpress.

Τα βίαια επεισόδια μεταξύ Κιργίζιων και της ουζμπεκικής μειονότητας στο νότιο τμήμα του Κιργιστάν ξέσπασαν τη νύχτα της 10ης προς ξημερώματα της 11ης Ιουνίου στην Ος.

Η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν παραδέχθηκε ότι δυσκολεύεται να ελέγξει την κατάσταση στο νότο της χώρας παρά την κινητοποίηση του στρατού, την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας και τη διαταγή που έδωσε στις τακτικές δυνάμεις να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση.

«Σε διάφορα σημεία σημειώνονται ακόμη συγκρούσεις (...) Ένοπλες ομάδες εμφανίζονται σε ένα μέρος, μετά σε άλλο, δεν έχουμε αρκετές δυνάμεις», δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία της προσωρινής κυβέρνησης Τεμίρ Σαρίγεφ.

Την ίδια στιγμή οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που καταφτάνουν στο Ουζμπεκιστάν διηγούνται όλοι τις ίδιες ιστορίες: ένοπλες συμμορίες που αποτελούνταν από Κιργίζιους και υποστηρίζονταν από ένστολους άνδρες των τακτικών δυνάμεων είναι αυτές που κατέσφαξαν τους Ουζμπέκους τις τελευταίες ημέρες.

Ένας αξιωματικός μονάδας τεθωρακισμένων του Κιργιστάν, ο Μπαχτιόρ Σαρίποφ, διηγείται ότι εγκατέλειψε το στρατό από το φόβο που αισθάνθηκε και τον αποτροπιασμό του όταν είδε τους συναδέλφους του να ανοίγουν πυρ σε αμάχους της ουζμπεκικής κοινότητας του νοτίου Κιργιστάν.

«Αυτό που είδα, δεν ήταν κάτι που άρμοζε σε έναν στρατό, ήταν η εκτέλεση δια τυφεκισμού αμάχων της ουζμπεκικής διασποράς σε συνεργασία με ομάδες συμμοριτών», διηγήθηκε ο 30χρονος υπολοχαγός.

«Γι'αυτό έφυγα και πέρασα τα σύνορα», προσθέτει από το μεθοριακό σταθμό του Ντουστλίκ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου ενάμιση χιλιομέτρου από την Ος.

«Το υπουργείο ¶μυνας του Κιργιστάν μας έδωσε εντολή να μην ανοίγουμε πυρ σε πολίτες. Όμως στο Ος, οι στρατιωτικοί και η αστυνομία αγνόησαν τις εντολές αυτές και βοηθούσαν τους συμμορίτες να πυροβολούν αμάχους», συνεχίζει ο Σαρίποφ, Ουζμπέκος και ο ίδιος, κατηγορώντας τον ταγματάρχη του Χουρσάντ Ασάνοφ ότι έδωσε την άδεια για τους πυροβολισμούς αυτούς.

Ένα πλήθος εκατοντάδων προσφύγων φτάνει σήμερα στο μεθοριακό αυτό σταθμό και όλοι καταγγέλλουν πως οι δυνάμεις της τάξης του Κιργιστάν συνεργάζονται με ένοπλες ομάδες και σκοτώνουν ουζμπέκους αμάχους.

«Ζούσα σε ένα δρόμο όπου κατοικούσαν κυρίως Κιργίζιοι και ως εκ τούτου κανείς δεν με πείραξε. Σκοτώνουν μόνον Ουζμπέκους», διηγήθηκε η Εκατερίνα, ρωσίδα φοιτήτρια του πανεπιστημίου της Ος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή