Ο νόμος του ισχυρού...

Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2010 19:44
UPD:15/06/2010 11:26
A- A A+

Ντέρμπαν

Τα όμορφα τα λόγια και οι εικόνες πολλές φορές κρύβουν μια πολύ άσχημη πραγματικότητα. Το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής είναι γεμάτο από ιστορίες επιτυχιών και συνεργασίας σε μια χώρα που έζησε για δεκαετίες διχασμένη από το χρώμα του δέρματος. Όχι ότι αυτές είναι όλες ψευδείς. Σίγουρα, όμως, δεν αποτυπώνουν πάντοτε την πλήρη αλήθεια.

Γιατί πραγματικότητα είναι και η σκληρή εικόνα, της οποίας μάρτυρες γίναμε τη Δευτέρα τα ξημερώματα έξω από το κέντρο Τύπου του γηπέδου του Ντέρμπαν. Αστυνομικοί να χτυπούν και να εξευτελίζουν ένα πλήθος ανειδίκευτων υπαλλήλων, γιατί απλώς ζήτησαν να τους καταβληθούν όσα τους είχαν υποσχεθεί και όχι το 1/10 αυτών.

Τι ακριβώς έγινε; Αρχικά όταν πρωτακούσαμε μια δυνατή έκρηξη, ο νους όλων πήγε στα χειρότερα. Τουτέστιν σε τρομοκρατική ενέργεια. Σύντομα βρεθήκαμε να ρωτάμε δεξιά και αριστερά, χωρίς όμως κανείς να μπορεί να μας εξηγήσει τις συμβαίνει. Ξαφνικά προκλήθηκε και πάλι πανικός, όταν ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί, Το πλήθος πανικοβλημένο λίγο έλειψε να ποδοπατήσει ό,τι έβρισκε μπροστά του.

Όταν επανήλθε η ηρεμία - φαινομενική έστω - έγιναν αντιληπτά τα αίτια της αναταραχής. Οι εργάτες ζητούσαν απλώς τα δεδουλευμένα τους. Όχι στο ποσό που τους έτειναν ως ελεημοσύνη. Το κανονικό που είχαν συμφωνήσει.

Η αστυνομία αποφάσισε να επέμβει για να επιβάλει το νόμο του ισχυρού και δεν άργησε για να τα καταφέρει...

Με ρίψη χημικών και χρήση πλαστικών σφαιρών κατάφερε γρήγορα να μπλοκάρει το δρόμο του πλήθους και να το βάλει στο γωνία. Μάλιστα, ήταν αποφασισμένοι να τους συλλάβουν όλους. Περίπου 500 άτομα. Και αυτό θα έκαναν αν δεν υπήρχε ο διεθνής Τύπος, ο οποίος λειτούργησε αποτρεπτικά καταγράφοντας καρέ - καρέ τα γεγονότα.

Τους σημείωσαν, όμως, όλους (κυριολεκτικά, αφού τους κατέγραφαν συνεχώς με κάμερες και άλλα μέσα) και μάλλον θα τους περιμένουν στη γωνία. Ήδη την επόμενη μέρα δεν άφησαν να δουλέψουν οι συνάδελφοί τους της άλλης βάρδιας, ασχέτως αν αυτοί δεν ευθύνονταν για τίποτα. Έστω και για λίγο τους χάλασαν την όμορφη εικόνα. Και αυτό μετράει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις