Δ. Δρούτσας: Να μην ξεχνά η Τουρκία τη συμπεριφορά της στο Αιγαίο

Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2010 20:12
UPD:20:16
A- A A+

«Όταν η Τουρκία αναφέρεται στην ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, δεν μπορεί να ξεχνά τη δική της συμπεριφορά ειδικά σε ό,τι αφορά το Αιγαίο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας αναφερόμενος στο ρόλο της γείτονος στις εξελίξεις στη Γάζα.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο ο κ. Δρούτσας επεσήμανε ακόμη ότι «όταν η Τουρκία αναφέρεται σε κατοχή ξένου εδάφους δεν μπορεί η ίδια η Τουρκία να ξεχνά τα δικά της κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο. Οι αρχές του διεθνούς δικαίου δεν εφαρμόζονται α λα καρτ, δεν εφαρμόζονται μόνο όταν μας βολεύει».

Σημειώνεται πως οι εξελίξεις στη Γάζα και η ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ήταν τα κύρια θέματα του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, με τις αποφάσεις τους οι «27» παρουσίασαν το περίγραμμα μιας ουσιαστικής παρέμβασης της Ευρώπης ώστε να αυξηθεί η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, καταδικάζοντας παράλληλα την ενέργεια του Ισραήλ.

Πρόσθεσε πως οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ μίλησαν με καθαρή γλώσσα για την ανάγκη ειρηνευτικής διαδικασίας και ζήτησαν τη διεξαγωγή πλήρους και σε βάθος ανεξάρτητης έρευνας που θα φέρει τα πάντα στο φως.

Όπως γνωστοποίησε, Ελλάδα και Κύπρος ανέλαβαν μια κοινή προσπάθεια σε ό,τι αφορά την αύξηση της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

«Πρόκειται για την άμεση γειτονιά της Ελλάδας και η όξυνση στην περιοχή επηρεάζει άμεσα και τα συμφέροντα της χώρας μας και για αυτό το λόγο η Ελλάδα ανέλαβε και συνεχίζει να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο», τόνισε ο κ. Δρούτσας.

Αναφερόμενος στα Δυτικά Βαλκάνια, επανέλαβε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για την εκ νέου δέσμευση της Ευρώπης σχετικά με την ενταξιακή προοπτική των χωρών της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, ο κ. Δρούτσας ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις προσπάθειες της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα για τη βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις με την ΠΓΔΜ και «την προσπάθεια για να πετύχουμε αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Λύση που θα άνοιγε και το δρόμο των Σκοπίων προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

«Η Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει αφοσιωμένη στις προσπάθειες επίτευξης λύσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ η οποία είναι η μόνη διαδικασία την οποία ακολουθεί η Ελλάδα. Η θέση της Ελλάδας είναι καθαρή και γνωστή: Μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων», διεμήνυσε.

Εξέφρασε δε την ελπίδα «η ηγεσία των Σκοπίων να επενδύσει στη λύση, στη συνεργασία και το κοινό μέλλον στην ευρωπαϊκή οικογένεια και να εγκαταλείψει τον εθνικισμό που υπονομεύει τις προοπτικές συνεργασίας. Η ετοιμότητα της Ελλάδας για λύση είναι δεδομένη».

Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει αυτή τη διαδικασία υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη.

Για τις εξελίξεις, τέλος, στο Κιργιστάν ο κ. Δρούτσας ανέφερε ότι οι «27» καταδίκασαν τη χρήση βίας και τόνισαν την ανάγκη για αυτοσυγκράτηση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή