Ντ. Μπακογιάννη: Η χρεοκοπία δεν αποτελεί εναλλακτική λύση

Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2010 20:29
A- A A+

«Η χρεοκοπία της Ελλάδας ουδέποτε πρέπει να θεωρηθεί εναλλακτική λύση», δήλωσε η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, εκτιμώντας ότι «τα αποτελέσματά της θα ήταν ευρύτατα, κατά μεγάλο μέρος απρόβλεπτα και πιθανόν ακόμα και καταστροφικά - κι όχι μόνο για την Ευρώπη».

Μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ, στο Βερολίνο με θέμα: «Η Ευρώπη και η Ελλάδα, η κρίση ως ευκαιρία», η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η κρίση αποτελεί ευκαιρία τόσο για μια πιο αποτελεσματική, πιο ενωμένη και πιο δυναμική Ευρώπη, όσο και για να απελευθερώσουμε το δυναμισμό του ελληνικού λαού και να εκμεταλλευτούμε τα πολλά γεωστρατηγικά, πολιτιστικά και οικονομικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας.

Αναφερόμενη στις διεθνείς διαστάσεις της κρίσης σημείωσε πως «είμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια κρίση ρευστότητας: χαμηλά κρατικά έσοδα, μεγάλα ελλείμματα, συσσωρευμένα δημόσια χρέη. Αυτή είναι η καινούρια αρνητική παγκόσμια οικονομική δυναμική».

Η ανεξάρτητη βουλευτής στάθηκε ακόμη στις δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας αλλά και σ΄ αυτές της ευρωζώνης καθώς και πως επηρέασε στην εξέλιξη της κρίσης τόσο η διασύνδεση της παγκόσμιας οικονομίας όσο και οι επιπτώσεις που είχαν οι καθυστερημένες αντιδράσεις των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά και της Ε.Ε. και της Γερμανίας.

Υπογράμμισε δε πως υπό τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν ένα ειδικό καθήκον.

Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, για την Ελλάδα «το υπέρτατο καθήκον της Ελλάδας είναι ταυτόχρονα ηθικό και πρακτικό».

Η χώρα, όπως υποστήριξε, χρειάζεται να κοιτάξει τις ευθύνες της έναντι τόσο των εταίρων της όσο και, ιδίως, του λαού της και να αναμορφώσει το σύνολο του οικονομικού και πολιτικού της συστήματος.

«Έχουμε απόλυτη ανάγκη να ξυπνήσουμε εκ νέου - και εντός της Ελλάδος - την επιχειρηματική δύναμη του λαού μας. Να περιορίσουμε το χρέος, όχι μόνο με μέτρα λιτότητας, αλλά επίσης με μία ενδυνάμωση της ανάπτυξης, που θα αρχίσει σταδιακά να δημιουργεί πλεονάσματα. Μόνον έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε το υψηλό δημόσιο χρέος μεσοπρόθεσμα: προσελκύοντας συνεχώς όλο και μεγαλύτερες ελληνικές και ξένες επενδύσεις και αναζωογονώντας γενικότερα την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα», παρατήρησε σχετικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή