Ακαρπη η συνάντηση με τους προμηθευτές

Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2010 23:54
UPD:15/06/2010 02:11

Εκβιαστική συμπεριφορά στους προμηθευτές χρέωσε η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, διαμηνύοντας πως «το πάρτι στο χώρο της υγείας έχει τελειώσει».

A- A A+

¶καρπη απέβη η συνάντηση των γενικών γραμματέων του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Οικονομίας, Νίκου Πολύζου και Ηλία Πλασκοβίτη, αντίστοιχα, με τους εκπροσώπους των προμηθευτών.

Η κυβέρνηση πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, στους προμηθευτές η έκπτωση επί του χρέους να μειωθεί στο 13%, από 18%-19% που ήταν η αρχική πρόταση.

Νωρίτερα, μιλώντας στο ρ/σ Θέμα 9,89, ο κ. Πολύζος παραδέχθηκε πως υπάρχουν προβλήματα, τόνισε όμως πως «δεν κινδυνεύει η ζωή κανενός», διαβεβαιώνοντας πως «μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι όλα τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται». Παράλληλα εκτίμησε πως το υπουργείο είναι κοντά σε συμφωνία με τους προμηθευτές.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η προβληματική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καθώς οι ελλείψεις αναλώσιμων και χειρουργικών υλικών ολοένα και αυξάνονται λόγω των σωρευμένων οφειλών προς τους προμηθευτές.

Σύμφωνα μάλιστα με το ιατρικό προσωπικό, εξαιτίας των ελλείψεων αναβάλλονται σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και επείγουσες επεμβάσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Το πάρτι τελείωσε

Εκβιαστική συμπεριφορά στους προμηθευετές χρέωσε η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, διαμηνύοντας πως «το πάρτι στο χώρο της υγείας έχει τελειώσει».

Ξεκαθάρισε ακόμα πως ο διακανονισμός των χρεών θα προχωρήσει και υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση και το δημόσιο δεν εκβιάζονται».

Συγκεκριμένα, η κ. Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε ότι τις τελευταίες μέρες «εκτυλίσσεται ένας διπλός εκβιασμός, εις βάρος του Εθνικού Συστήματος Υγείας και εις βάρος, τελικά, του ελληνικού λαού».

Αναφερόμενη στο διακανονισμό που προωθεί το υπουργείο Υγείας για τα χρέη των δημοσίων νοσοκομείων, τόνισε ότι το ΕΣΥ εκβιάζεται «πρώτον από μια μερίδα προμηθευτών, οι οποίοι δεν αποδέχονται τους όρους του διακανονισμού και αφετέρου από άλλους οι οποίοι δε θέλουν να ισχύσουν οι νέοι κανόνες που επιβάλλουμε για να υπάρξει επιτέλους τάξη, εποπτεία και χαμηλότερες τιμές στην προμήθεια των αναλωσίμων ειδών».

«Είμαστε σαφείς», πρόσθεσε, «τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν μεγάλες υπερτιμολογήσεις, υπήρξαν προμηθευτές που έβγαλαν τεράστια κέρδη εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΣΥ».

Δήλωσε τέλος την αποφασιστικότητα του υπουργείου να προχωρήσει στο διακανονισμό και κάλεσε τους προμηθευτές «να αναλάβουν κι αυτοί τις ευθύνες τους» «Παράλληλα», κατέληξε, «κάνουμε όλες εκείνες τις ενέργειες προκειμένου να μην υπάρχει προκλητή έλλειψη στα νοσοκομεία και να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία τους».

Ανάλογο μήνυμα έστειλε στους προμηθευτές και η υφυπουργός Φώφη Γεννηματά από το νοσοκομείο της Λιβαδειάς. Όπως ανέφερε, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών κάνουν όλες τις απαραίτητές ενέργειες προκειμένου να υπάρξει αίσιο τέλος στο ζήτημα του διακανονισμού των χρεών. Πρόσθεσε πως «κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει παιγνίδια με τον ανθρώπινο πόνο και την απαξίωση του ΕΣΥ» και διεμήνυσε πως «ο χώρος της Υγείας δεν είναι σουπερμάρκετ».

«Εδώ μιλάμε για ανθρώπους, για αρρώστους που σε κάθε περίπτωση θα προστατεύσουμε, το Υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει τις ευθύνες του και αυτό ζητά από όλες τις πλευρές» κατέληξε.

«Πρόκειται για μια κατάσταση που την παρακολουθούμε και την αντιμετωπίζουμε με τον πιο πρόσφορο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση υιοθετεί τη φρασεολογία της υπουργού Υγείας περί εκβιασμού από τους προμηθευτές.

Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι η κυβέρνηση βρήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ένα τεράστιο χρέος ύψους 6 δισ. ευρώ προς τους προμηθευτές, από τα οποία, στα τέλη Δεκεμβρίου, αποχρέωσε τα 1,2 δισ. και κατόπιν ζήτησε από τους προμηθευτές να γίνει διακανονισμός με μια έκπτωση περίπου 15%.

Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε λογική και θεμιτή αυτή την έκπτωση, εάν συνυπολογιστεί και το ότι τόσα χρόνια γινόταν υπερτιμολόγηση των υλικών που προμηθεύονταν τα νοσοκομεία.

ΝΔ: Καταρρέουν τα νοσοκομεία

Ευθύνες στον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τις ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία χρεώνει ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Μάριος Σαλμάς.

«Επειδή, υπεύθυνος για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι ο πρωθυπουργός και επειδή η ετήσια πρόβλεψη του προϋπολογισμού για το έλλειμμα των νοσοκομείων ήταν 800 εκατ. ευρώ και έχουμε φτάσει, ήδη, στο 1 δισ. ευρώ, πλέον, η ευθύνη είναι στον ίδιο τον πρωθυπουργό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαλμάς είπε ακόμα ότι μέχρι σήμερα το ΕΣΥ της χώρας μας παρείχε δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας σε όλους τους πολίτες, με όποια χρηματοδοτικά προβλήματα.

Παρατήρησε ακόμα ότι «σήμερα για πρώτη φορά, οι πολίτες της χώρας μας δεν λαμβάνουν σωστές υπηρεσίες Υγείας, μιας και τα νοσοκομεία κατέρρευσαν».

«Μειώθηκε το προσωπικό, μειώθηκε ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων, τα εργαστήρια αδυνατούν για τις βασικές εξετάσεις, λείπουν βασικά φάρμακα και, παράλληλα, τα χρέη διογκώνονται υπέρμετρα», κατέληξε.

Απαντώντας το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Υγείας, πέρασε στην αντεπίθεση, υποστηρίζοντας πως τα χρέη τα οποία βαίνουν προς ρύθμιση είναι χρέη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, «ΓιΆαυτό θα περίμενε κανείς από τη Ν.Δ. τουλάχιστον μετριοπάθεια και αυτοκριτική, παρά το ρόλο του εκ των υστέρων τιμητή».

Αμεση ήταν η απάντηση και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος σημείωσε ότι η ΝΔ κληροδότησε τη σημερινή κυβέρνηση με το τεράστιο χρέος και πρόσθεσε ότι «θα έπρεπε να είναι πιο φειδωλή στο να μέμφεται την κυβέρνηση και να μιλάει για διαχείριση των νοσοκομείων».

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της

Επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και στη ΝΔ εξαπέλυσε το ΚΚΕ, κατηγορώντας και τα δύο κόμματα για παράδοση της δημόσιας Υγείας και των νοσοκομείων «στο έλεος των μονοπωλίων» με στόχο την εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Παράλληλα κάλεσε το ΠΑΣΟΚ «να αναλάβει την ευθύνη του και να αντιμετωπίσει την επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία από τις τραγικές ελλείψεις υγειονομικού - ιατρικού υλικού».

ΣΥΝ: Προπολεμικές καταστάσεις στα νοσοκομεία

«Οι στιγμές που ζούμε στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας φέρνουν στο νου προπολεμικές καταστάσεις», σχολιάζει ο Συνασπισμός.

«Οι εντολές Ε.Ε. - ΔΝΤ και η επίκληση των υπαρκτών φαινομένων διαφθοράς και κακοδιαχείρισης δε μπορεί να αποτελούν άλλοθι για την κυβέρνηση για την πλήρη διάλυση της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων», συμπληρώνει.

Ο ΣΥΝ τονίζει ακόμα πως «είναι ευθύνη της κυβέρνησης η περικοπή των λειτουργικών δαπανών στα νοσοκομεία, καθώς και η δυσλειτουργία του συστήματος προμηθειών που οδηγεί στις τρομακτικές ελλείψεις σε απαραίτητα υλικά και αναλώσιμα. Δική της θα είναι και η ευθύνη για ότι συμβεί».

«Ως άμεση ανακούφιση από τη σημερινή τραγική κατάσταση», ο ΣΥΝ ζητά «την αξιοποίηση του υγειονομικού υλικού στρατού με την παράλληλη άμεση λήψη μέτρων που θα σπάζουν το σημερινό φαύλο καθεστώς προμηθειών των δημόσιων νοσοκομείων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή