Ανησυχία ΟΗΕ για ενδεχόμενη εξάπλωση της κρίσης του Κιργιστάν

Τρίτη, 15 Ιουνίου 2010 10:08
UPD:11:58

«Οι πληροφορίες που έχουμε από τις αρχές του Ουζμπεκιστάν κάνουν λόγο για 75.000 ανθρώπους που έχουν περάσει τα σύνορα. Όμως ο αριθμός αυτός μπορεί πολύ σύντομα να ξεπεράσει τις 100.000», είπε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην περιοχή Μίροσλαβ Γένκα.

A- A A+

Τους 100.000 ίσως ξεπεράσουν οι Κιργίζιοι πρόσφυγες που διαφεύγουν προς το Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών απεσταλμένων του ΟΗΕ στη χώρα αυτή που ταλανίζεται από εθνοτικές συγκρούσεις.

«Οι πληροφορίες που έχουμε από τις αρχές του Ουζμπεκιστάν κάνουν λόγο για 75.000 ανθρώπους που έχουν περάσει τα σύνορα. Όμως ο αριθμός αυτός μπορεί πολύ σύντομα να ξεπεράσει τις 100.000», είπε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην περιοχή Μίροσλαβ Γένκα.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι η κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα του Κιργιστάν δεν επιτρέπει την επιβεβαίωση του αριθμού των προσφύγων.

Εξάλλου, τόσο ο ΟΗΕ όσο και η ΕΕ ζητούν από την κυβέρνηση να αποτρέψει την εξάπλωση της κρίσης στην κεντρική Ασία και να προχωρήσει σε εκλογές, όπως είχε προγραμματιστεί, παρά τις εσωτερικές ταραχές.

Εν τω μεταξύ, σταδιακά σταθεροποιείται η κατάσταση στο νότιο Κιργιστάν, δήλωσε αξιωματούχος της περιοχής του Ος, όπου τουλάχιστον 170 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις ανάμεσα σε Κιργίζιους και Ουζμπέκους.

«Η χθεσινή νύχτα ήταν σχεδόν ήρεμη. Μέλη των αστυνομικών δυνάμεων εγγυώνται την ασφάλεια της περιοχής και τη διέλευση ανθρωπιστικών αυτοκινητοπομπών», τόνισε ο Ομουρμπέκ Σουβανάλεφ.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η διάδοση προκλητικών φημών ανάμεσα στον πληθυσμό που προκαλούν πανικό και αυξάνουν τις εντάσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή το φόβο ότι η βία μπορεί να μεταφερθεί και στην πρωτεύουσα Μπισκέκ και σε άλλη περιοχή στα βόρεια της χώρας, εξέφασε σήμερα ο Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ, δεύτερος στην ιεραρχία της προσωρινής κυβέρνησης της χώρας.

«Τα γεγονότα στο Ος ήταν τόσο προμελετημένα...ώστε τώρα πρέπει να περιμένουμε κάποιο είδος προβοκάτσιας στην περιοχή Τσούι και στο Μπισκέκ, αλλά είμαστε καλά προετοιμασμένοι γι αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου ανθρωπιστική βοήθεια στο Κιργιστάν απέστειλε σήμερα η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος. Αεροσκάφος που μεταφέρει τρόφιμα, κουβέρτες και ιατροφαρμακευτική βοήθεια αναχώρησε στις 6:15 (τοπική ώρα) από την Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία έχει αποστείλει κι ένα αεροπλάνο για να μεταφέρει τους Τούρκους πολίτες, που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ωστόσο, η τουρκική διπλωματική αποστολή θα παραμείνει εκεί.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή