Νέα συνάντηση με τους προμηθευτές

Τρίτη, 15 Ιουνίου 2010 11:43
UPD:12:07
A- A A+

Συνάντηση με τους προμηθευτές του ΕΣΥ θα έχουν στη 1 το μεσημέρι η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σε μία ύστατη προσπάθεια να δοθεί λύση στο αδιέξοδο της δημόσιας υγείας, λόγω ελλείψεων υλικών στα νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται ότι οι προμηθευτές έχουν επιβάλει το τελευταίο διάστημα εμπάργκο αναλώσιμων υλικών στα νοσοκομεία, διεκδικώντας την αποπληρωμή χρέους 5,6 δισ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο.

Οι χθεσινές διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων τους για εξεύρεση λύσης με τους γ.γ. των υπουργείων Υγείας και Οικονομίας απέβησαν άκαρπες, καθώς διαφωνούν με τον διακανονισμό του χρέους που προτείνει η κυβέρνηση, μεσούσης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση πρότεινε χθες στους προμηθευτές η έκπτωση επί του χρέους να μειωθεί στο 13%, από 18%-19% που ήταν η αρχική πρόταση.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο ρ/σ Real fm, η κ. Ξενογιαννακοπούλου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη, κάνοντας λόγο για «προκλητή» κρίση.

Υποστήριξε ακόμα ότι το πρόβλημα άρχισε, από την ώρα που κυβέρνηση πρότεινε διακανονισμό του χρέους των τελευταίων πέντε ετών.

«Γι αυτό μιλήσαμε για προκλητή κρίση, γι αυτό καλέσαμε τους προμηθευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, μέσα σε μία τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, ερχόμαστε, κάνουμε πλήρες διακανονισμό, σε προϊόντα τα οποία ήταν υπερτιμολογημένα τα προηγούμενα χρόνια και από την άλλη, δεν νοείται να εκβιάζεται στο Σύστημα Υγείας από προμηθευτές», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ανάλογο ύφος ήταν οι δηλώσεις της υπουργός και στο ρ/σ Σκάι, καθώς κάλεσε για τελευταία φορά τους προμηθευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατό σε μία περίοδο που ο ελληνικός λαός κάνει θυσίες, «κάποιοι κύριοι που τα τελευταία χρόνια έχουν βγάλει πολλά λεφτά να δημιουργούν τεχνητή έλλειψη υλικών, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η υπουγρός Υγείας χρέωσε στους προμηθευτές εκβιαστική συμπεριφορά, διαμηνύοντας πως «το πάρτι στο χώρο της υγείας έχει τελειώσει».

Αλ. Τσίπρας: Εικόνα διάλυσης στα νοσοκομεία

Σχετική επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κατέθεσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για εικόνα διάλυσης στα νοσηλευτικά ιδρύματα και για προπολεμικές καταστάσεις όσον αφορά στη λειτουργία τους http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1830645 .

«Οι ελλείψεις σε απαραίτητα υλικά και αναλώσιμα, σε αποθέματα υγειονομικού υλικού πρώτης ανάγκης, έχουν οδηγήσει σε ματαίωση χειρουργείων, σε αύξηση του χρόνου αναμονής ακόμα και για τις απλούστερες εξετάσεις, ενώ καθημερινά πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Χαρακτηρίζει επίσης τη δημόσια υγεία όμηρο των εκβιασμών των προμηθευτών, ενώ καταγγέλλει την αδυναμία της κυβέρνησης να λάβει άμεσα μέτρα για την στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων και του προσωπικού τους.

Συλλαλητήριο νοσοκομειακών γιατρών το απόγευμα

Εν τω μεταξύ, με τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 17.00 έξω από το υπουργείο Υγείας (στην οδό Αριστοτέλους) το συλλαλητήριο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος ΟΕΝΓΕ .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή