ΕΕ: Έκτακτη βοήθεια 5 εκατ. ευρώ προς τα θύματα των βιαιοτήτων στο Κιργιστάν

Τρίτη, 15 Ιουνίου 2010 17:22
UPD:16/06/2010 11:33
A- A A+

Πέντε εκατομμύρια ευρώ για την παροχή έκτακτης βοήθειας προς τα θύματα των βίαιων επεισοδίων στο νότιο Κιργιστάν αποδέσμευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, «τα νέα από το νότιο Κιργιστάν δεν είναι καλά. Πολλά άτομα έχουν χάσει την ζωή τους και χιλιάδες αθώοι άμαχοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους και περνούν στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν. Επρεπε να ενεργήσουμε γρήγορα για να υπάρξει μία βοήθεια ζωτικής σημασίας για τα θύματα αυτής της βίας».

Σημειώνεται πως περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει στο Ουζμπεκιστάν μετά τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών που έχουν στοιχίσει την ζωή σε περίπου 170 άτομα, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.760, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Κιργιστάν.

Εν τω μεταξύ, χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασαν τη σοβαρή ανησυχία τους για τα βίαια αυτά επεισόδια και ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό των βιαιοτήτων και των προκλήσεων.

Μάλιστα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον δήλωσε ότι αποστέλλεται στην περιοχή ο ειδικός εκπρόσωπός της Πιερ Μορέλ.

Τέλος, από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοινώθηκε σήμερα ότι περίπου 275.000 άτομα εκτιμάται ότι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στο Κιργιστάν.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή