Υπόθεση Siemens: Καταθέσεων συνέχεια για τις συμβάσεις του ΟΣΕ

Τρίτη, 15 Ιουνίου 2010 21:13
A- A A+

Δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίο ασχολήθηκαν ή εξακολουθούν να ασχολούνται με τις συμβάσεις που υπογράφηκαν μεταξύ της Siemens και είτε απευθείας τον ΟΣΕ είτε τα Ελληνικά Ναυπηγεία, κατέθεσαν σήμερα στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens.

Πιο συγκεκριμένα, πρώτος κατέθεσε σήμερα στην εξεταστική ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ανδρέας Καραφλός. Ερωτηθείς γιατί σε παραγγελία του προς την ανακρίτρια Υπατία Ασημακοπούλου ανέγραψε στο σχετικό έγγραφο «να μην εξετάσει πολιτικά πρόσωπα», απάντησε ότι το γράφει σε κάθε τέτοια παραγγελία, γιατί απαγορεύεται εκ του Συντάγματος η εξέταση πολιτικών προσώπων, ενώ αν πέσει πάνω σε μέλος υπουργικού συμβουλίου, θα πρέπει ο φάκελος να πάει αμελλητί στη Βουλή.

Ο κ. Καραφλός ρωτήθηκε επίσης για την υπόθεση ενοικίασης οκτώ ντιζελοκίνητων αυτοκινηταμαξών από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, για λογαριασμό του ΟΣΕ, το 2006. Ο δικαστικός λειτουργός ήλωσε ότι δεν θυμάται την υπόθεση, γιατί από το 2008 απασχολείται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προσθέτοντας όμως ότι από τις μαρτυρικές καταθέσεις που είχε πάρει, είχε προκύψει ότι το τίμημα ήταν εύλογο και ότι αν αγοράζονταν οι αυτοκινητάμαξες θα ζημιωνόταν ο ΟΣΕ.

Ακολούθησε η κατάθεση του ανακριτή Νικόλαου Ορνεράκη, ο οποίος προσήλθε στην επιτροπή για δεύτερη φορά. Ο κ. Ορνεράκης διενεργεί την προανάκριση για τις τρεις προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ της Siemens και του ΟΣΕ και την πορεία τους από το 1997 ως σήμερα.

Επικαλούμενος το ανακριτικό απόρρητο δεν έδωσε στοιχεία για την έρευνά του, ενώ γνωστοποίησε ότι μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί το έργο του.

Στην επιτροπή κατέθεσε, τέλος, και ο Εμμανουήλ Σάτλας, πρώην γενικός διευθυντής τεχνικής υποστήριξης του ΟΣΕ, ο οποίος υποστήριξε ότι οι προγραμματικές συμφωνίες ήταν απόλυτα νόμιμες και με την έγκριση της διακομματικής επιτροπής.

Σύμφωνα με τον κ. Σάτλα, οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονταν κυρίως στα Ναυπηγεία, που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν, όταν ελέγχονταν από την ΕΤΒΑ από την ανυπαρξία υποδομών.

Σύγκρουση Τζαβάρα - Καμμένου

Εν τω μεταξύ, αντιπαράθεση σημειώθηκε ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ Πάνο Καμμένο και Κωνσταντίνο Τζαβάρα με αντικείμενο τη μετάβαση κλιμακίου της εξεταστικής στη Γερμανία.

Πρόταση για έλεγχο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των διαχειριστών των κομματικών ταμείων

Να μπουν στο μικροσκόπιο του ελέγχου τα πόθεν έσχες και οι τραπεζικοί λογαριασμοί όσων ήταν διαχειριστές των κομματικών ταμείων κατά την τελευταία 15ετία πρότεινε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Επίσπευση της κλήτευσης του Σ. Κόκκαλη ζητεί ο Δ. Παπαδημούλης

Το αίτημά του για επίσπευση της κλήτευσης του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, αφού πρώτα εξεταστούν οι Γεώργιος Σκαρπέλης, πρώην στέλεχος του ΟΤΕ και κατηγορούμενος στην υπόθεση, Πέτρος Λάμπρου, πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, και ο πρώην εισαγγελέας Γιώργος Ζορμπάς που χειρίστηκε τις υποθέσεις των προγραμματικών συμβάσεων, επανέλαβε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή