Νίκη μετά από 48 χρόνια για τη Χιλή

Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010 16:50
UPD:16:56

A- A A+

Το 1998, η Χιλή είχε προκριθεί στους «16» με τρεις ισοπαλίες στον όμιλο για να αποκλειστεί στη συνέχεια από την Βραζιλία. Το 1982, το 1974 και το 1966 είχε αποκλειστεί από την πρώτη φάση δίχως να κάνει νίκη.

Σήμερα, λοιπόν, οι Χιλιανοί έφτασαν στην πρώτη τους νίκη από το Μουντιάλ του 1962 και ξεκίνησαν την διοργάνωση με το δεξί. Απόλυτα δίκαιη η επικράτηση της ομάδας του Μπιέλσα, με το 1-0 από τον Μποσεζούρ στο 34' να μοιάζει «φτωχό» με βάση την εικόνα του αγώνα. Κακή η Ονδούρα, δεν έκανε ούτε μία καλή φάση και μοιάζει δύσκολο ακόμα και να πετύχει γκολ στον όμιλο!

Στον αγώνα που έγινε στο «Μπομπέλα Στέντιουμ» του Νέλσπρουιτ, η Ονδούρα παρατάχθηκε με ένα 4-4-1-1, με τους Μεντόζα, Τσάβεζ, Φιγκερόα και Ιζαγκουίρε να είναι από δεξιά προς τα αριστερά η αμυντική τετράδα μπροστά από τον τερματοφύλακα Βαγιαδάρες, στα χαφ έπαιζαν οι Παλάσιος και Γκεβάρα, δεξιά ο Αλβάρες και αριστερά ο Εσπινόζα. Καθαρός φορ ήταν ο Παβόν, με τον Νούνιεζ να έχει έναν πιο ελεύθερο ρόλο και να προσπαθεί να βοηθήσει επιθετικά.

Από την μεριά του, ο Μπιέλσα παρέταξε την Χιλή με 4-3-3. Κάτω από το τέρμα ο Μπράβο, στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά ήταν οι Ίσλα, Πόνσε, Μεδέλ και Βιδάλ με τους ακραίους μπακ πάντως να παίζουν πάρα πολύ ψηλά και να είναι ουσιαστικά σαν μέσοι. Στο χώρο του κέντρου, η τριάδα ήταν οι Μιγιάρ, Καρμόνα και Φερνάντεζ, ενώ στην επίθεση δεξιά έπαιζε ο Σάντσεζ, αριστερά ο Μποσεζούρ και στην κορυφή θεωρητικά ο Βαλδίβια. Και γράφουμε θεωρητικά γιατί ο άσος της Αλ Αϊν γυρνούσε πολλές φορές πίσω και δημιουργούσε παιχνίδι, παίζοντας σε μεγάλο βαθμό ως δοκάρι.

Κυριαρχία από νωρίς για Χιλή

Μόλις στο τρίτο λεπτό, οι Χιλιανοί είχαν την πρώτη τους καλή ευκαιρία όταν ο Φερνάντες εκτέλεσε το φάουλ αλλά η μπάλα έφυγε ελάχιστα πάνω από το τέρμα του Βαγιαδάρες. Λίγο αργότερα, ο τερματοφύλακας της Ονδούρας μπλόκαρε με διπλή δυσκολία την προσπάθεια του Βιδάλ, ενώ ο ίδιος παίκτης στο 25' έστειλε την μπάλα ελάχιστα άουτ.

Η Χιλή είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού, πατούσε πολύ καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο, έφτανε εύκολα στην περιοχή της Ονδούρας την ώρα που η ομάδα της Κεντρικής Αμερικής φαινόταν πολύ «τρακαρισμένη» και δίχως την δυνατότητα να απειλήσει ιδιαίτερα, πέραν ενός σουτ του Παβόν στο 18' που έφυγε άουτ.

Επιβράβευση της ανωτερότητας

Η υπεροχή των παικτών του Μπιέλσα επιβραβεύτηκε στο 34', με μία από τις καλές ομαδικές προσπάθειες. Ο Ίσλα σέντραρε από τα δεξιά και ο Μποσεζούρ με κοντινή προβολή έγραψε το 1-0. Οι Χιλιανοί συνέχισαν στο ίδιο μοτίβο, δεν απειλήθηκαν καθόλου και κράτησαν άνετα το προβάδισμα μέχρι το τέλος του ημιχρόνου.

Ανύπαρκτη Ονδούρα

Η εικόνα δεν άλλαξε καθόλου στο δεύτερο 45λεπτο. Η Χιλή έπαιζε έξυπνα, χωρίς να ανεβάσει στροφές αλλά παράλληλα κρατούσε πολύ εύκολα της ομάδα του Μεντόζα μακριά από τα καρέ του Μπράβο. Ο έλεγχος του αγώνα ήταν ξεκάθαρα με το μέρος των παικτών του Μπιέλσα, που έφταναν με χαρακτηριστική άνεση στην περιοχή της Ονδούρας χάνοντας δύο μεγάλες ευκαιρίες για να «καθαρίσουν» το παιχνίδι.

Χαμένες ευκαιρίες για το 2-0

Η πρώτη ήταν στο 61', με τον Σάντσεζ να κάνει το διαγώνιο σουτ από πολύ καλή θέση αλλά η μπάλα έφυγε λίγο άουτ ενώ η δεύτερη και μεγαλύτερη ήταν στο 64'. Ο Φερνάντεζ εκτέλεσε το φάουλ στο δεύτερο δοκάρι, ο Βιδάλ πήρε την κεφαλιά μόνος του πασάροντας στον Πόνσε, που μέσα από την περιοχή έκανε την καρφωτή κεφαλιά αλλά ο Βαγιαδάρες με εντυπωσιακή επέμβαση κράτησε την ομάδα του μέσα στον αγώνα.

Βέβαια, η Ονδούρα ουσιαστικά είχε... παρατήσει τις πιθανότητες να «χτυπήσει» το παιχνίδι. Ένα ολόκληρο 45λεπτο πέρασε και η ομάδα του Μεντόζα απλά κοιτούσε τους Χιλιανούς. Όσο για κάποια επίσκεψη στην εστία του Μπράβο, ούτε λόγος. Οι ποδοσφαιριστές του Μπιέλσα ήταν κλάσεις ανώτεροι, απέφευγαν τα λάθη, ωστόσο η... υπερβολική σιγουριά του Σάντσεζ κυρίως αλλά και των υπόλοιπων στέρησαν από την Χιλή μία πιο ευρείας έκτασης νίκη.

Υποτυπώδης πίεση χωρίς ουσία

Η Ονδούρα απλά ανέβασε την πίεση της στο τελευταίο δεκάλεπτο, όμως το μόνο που κατάφερε να κάνει ήταν ένα μακρινό σουτ από τον Γουελκάμ λίγο πριν το τέλος το οποίο δεν ανησύχησε ιδιαίτερα τον Μεντόζα. Το 1-0 παρέμεινε και η Χιλή κατάφερε να πανηγυρίσει την πρώτη της νίκη σε Μουντιάλ από το 1962, όταν και είχε φτάσει στα ημιτελικά της διοργάνωσης που είχε φιλοξενήσει η ίδια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις