Τ. Μπιρμπίλη: Την επόμενη εβδομάδα το σχέδιο «20-20-20»

Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010 17:38
A- A A+

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο δράσης για την επίτευξη των εθνικών στόχων του 20-20-20, δηλαδή την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως γνωστοποίησε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.

Μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε ο δικηγορικός σύλλογος, η κ. Μπιρμπίλη επεσήμανε πως το εν λόγω σχέδιο δεν αποτελεί μόνο μια συμβατική ευρωπαϊκή μας υποχρέωση, αλλά θέτει τις αρχές του στρατηγικού ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, ο οποίος, όπως είπε, για να είναι στρατηγικός πρέπει να είναι και μακροπρόθεσμος.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.

Παράλληλα, η υπουργός ΠΕΚΑ ανέπτυξε τις κυριότερες αλλαγές που επιφέρει ο νέος νόμος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στο σχετικό νόμο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που προβλέπουν:

- Σύνδεση αδειοδότησης με εθνικό σχέδιο δράσης.

- Χρονική και ποσοτική κατανομή τεχνολογιών εντός τριμήνου από τη δημοσίευση του νόμου.

- Συγχώνευση των διαδικασιών Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.) σε μία ενιαία, περιορίζοντας τη διάρκεια της σε 8-10 μήνες (από 3 χρόνια).

- Αυστηρές προθεσμίες στη διοίκηση.

- Δέσμευση ηλεκτρικού χώρου μόνο για ώριμα έργα μετά την ΕΠΟ.

- Δημιουργία προϋποθέσεων για την κατασκευή ιδιωτικών δικτύων από παραγωγούς ΑΠΕ, αλλά και πρόσβαση τρίτων στα έργα σύνδεσης. Εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού Διασυνδέσεων νησιών.

- Ορθολογική τιμολόγηση, που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των επενδύσεων, δίχως στρεβλώσεις και κατασπατάληση πόρων.

- Για την προώθηση και ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων, τη διαδικασία στρατηγικού σχεδιασμού και αδειοδότησης αναλαμβάνει η πολιτεία, ώστε να αντιμετωπισθούν τα μεγάλα διαδικαστικά εμπόδια στη θάλασσα.

- Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα άμεσα οφέλη των ΑΠΕ, με απευθείας απόδοση στους πολίτες μέρους των εσόδων.

- Εγκατάσταση ΑΠΕ στη γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας (ΓΓΥΠ) αλλά βάσει ειδικών διατάξεων για τη μείωση της επίπτωσής τους στη ΓΓΥΠ και την διαφύλαξη του χαρακτήρα της, και με ανώτατο πλαφόν 1% επί της συνολικής έκτασης ΓΓΥΠ. Προστασία του αγροτικού χαρακτήρα της μείζονος έκτασης. Απαγόρευση στη γη υψηλής παραγωγικότητας στην Αττική.

Σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη, ο συνδυασμός της εξοικονόμησης ενέργειας με την ταχύρρυθμη προώθηση όλων των ΑΠΕ σε μικρή και μεγάλη κλίμακα αποτελεί τη μόνη εγγυημένη και περιβαλλοντικά φιλική λύση, στην οποία θα στηριχθεί η ανθρωπότητα μακροπρόθεσμα.

«Με μια γενναία στροφή προς τις ΑΠΕ και προωθώντας την εξοικονόμηση ενέργειας, θα καταστήσουμε την Ελλάδα πρωτοπόρο στην προσπάθεια να γίνει η Ευρώπη η πιο ανεξάρτητη ενεργειακά περιοχή του πλανήτη», κατέληξε η υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή