Aδεια για το άνοιγμα λογαριασμών ζητεί η Εξεταστική

Υπόθεση Siemens
Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010 18:55
UPD:21:49

Αν κάποιοι από τους υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς δεν συνδράμουν, η επιτροπή μπορεί να προχωρήσει στο άνοιγμα των λογαριασμών τους μέσω της κατεστημένης διαδικασίας.

A- A A+

¶δεια για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των ιδίων και των συγγενών τους αποφάσισε να ζητήσει η εξεταστική επιτροπή από όλους τους υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς, οι οποίοι από το 1997 και μετά άσκησαν καθήκοντα σχετιζόμενα με την υπογραφή και υλοποίηση προγραμματικών συμφωνιών με τη Siemens.

Αν κάποιοι από τους υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς δεν συμφωνήσουν, η επιτροπή έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στο άνοιγμα των λογαριασμών τους, στο πλαίσιο της ανακριτικής αρμοδιότητας, όπως έχει ζητηθεί.

Με τον τρόπο αυτό θα ερευνηθεί, αν υπάρχει χρονική και ποσοτική ταύτιση εμβασμάτων που διακινήθηκαν από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens στο εξωτερικό με αντίστοιχες συναλλαγές των υπουργών στο εσωτερικό (συμψηφιστικές πληρωμές μέσω τρίτων).

Για τον έλεγχο ποσών που καταβλήθηκαν προς τα πολιτικά αυτά πρόσωπα απευθείας στο εξωτερικό προτείνεται να ακολουθηθεί η μέθοδος της δικαστικής συνδρομής.

Η έρευνα θα αφορά όχι μόνο τραπεζικές καταθέσεις, αλλά και αγορές ακινήτων, μετοχών, ή ομολόγων.

Καταθέσεις για τον ΟΣΕ

Κατά τα άλλα, συνεχίστηκαν οι καταθέσεις στην εξεταστική για το φάκελο του ΟΣΕ.

Εξεταζόμενος ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, καθηγητής σιδηροδρομικής Κώστας Γιαννακός, δήλωσε πως «οι μίζες που αναφέρει ο Ρ.Σίκατσεκ ότι δόθηκαν το 2001-2002, αν δόθηκαν, δεν αφορούν αυτή την περίπτωση, αλλά παρελθούσες ιστορίες, όπως π.χ. την υπογραφή ή την ενεργοποίηση των προγραμματικών συμφωνιών».

Όπως διευκρίνισε, ο ίδιος διαχειρίστηκε τις 13 προγραμματικές συμφωνίες που υπογράφηκαν το 1997 και ενεργοποιήθηκαν το 1999.

Υπεραμύνθηκε δε του έργου του υπογραμμίζοντας ότι ο ΟΣΕ δεν υπέστη επί των ημερών του ζημία, αντιθέτως το ισοδύναμο τροχαίο υλικό που δόθηκε εξαιτίας προφανών καθυστερήσεων των αναδόχων κοινοπραξιών, δόθηκε στον ΟΣΕ χωρίς αντίτιμο ενοικίου ή πώλησης από τις κοινοπραξίες ως αποθετική ζημία και είναι επιπλέον των ποινικών ρητρών, οι οποίες εισπράχθηκαν κατά τα προβλεπόμενα στις ισχύουσες συμβάσεις.

Η κατάθεση του μάρτυρα θα συνεχιστεί αύριο και ενδεχομένως και την άλλη Τρίτη.

Απαγόρευση εξόδου από την χώρα και για τον Γ. Τσουγκράνη

Εν τω μεταξύ, διάταξη για την επιβολή απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα στον επιχειρηματία Γιώργο Τσουγκράνη, σε λογαριασμό του οποίου κατατέθηκαν 450 χιλιάδες μάρκα που προορίζονταν για τον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη, εξέδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ι. Σακελάκος.

Ο επιχειρηματίας, που αντιμετωπίζει κατηγορία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, έχει παραδεχθεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Siemens ότι το 1998 άνοιξε λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα στο όνομα "Α. ROCOS", προκειμένου η Seimens να καταθέσει εκεί χρήματα για τον κουμπάρο του, T. Μαντέλη. Στο λογαριασμό κατατέθηκαν το 1998, 200 χιλιάδες μάρκα και το 2000 άλλα 250 χιλιάδες μάρκα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή