Ημέρα του Παιδιού της Αφρικής

Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010 22:00

A- A A+

Από το 1991 εορτάζεται στις 16 Ιουνίου η Ημέρα του Παιδιού της Αφρικής, εις ανάμνησιν της πορείας του 1976 στο Σοβέτο της Νοτίου Αφρικής, όταν χιλιάδες μαθητές Αφρικανικών σχολείων, βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν για την υποδεέστερη ποιότητα της εκπαίδευσής τους και να απαιτήσουν το δικαίωμά τους να διδάσκονται στη γλώσσα τους. Εκατοντάδες νεαρά αγόρια και κορίτσια πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν και στις δύο εβδομάδες των διαδηλώσεων που ακολούθησαν, σκοτώθηκαν πάνω από εκατό άνθρωποι και πάνω από χίλιοι τραυματίστηκαν.

Η UNICEF υπενθυμίζει ότι περίπου 4,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Αφρική, κυρίως από αιτίες που μπορούν να προληφθούν.

Πολλά από αυτά που δε θα γιορτάσουν τα πέμπτα τους γενέθλια, θα μπορούσαν να σωθούν με μεγαλύτερες επενδύσεις σε βασικές υπηρεσίες υγείας και υποδομές. Οι επενδύσεις αυτές στην υγεία των παιδιών, στην εκπαίδευση και την ευημερία τους, δε θα σώσουν μόνο τη ζωή τους, αλλά επίσης θα βελτιώσουν την μελλοντική ανάπτυξη της κάθε χώρας.

Μέσα από μια σειρά διακηρύξεων και στόχων, τα Αφρικανικά κράτη δεσμεύθηκαν να καταμερίσουν το 15% των εθνικών τους προϋπολογισμών στην υγεία, το 20% στην εκπαίδευση, το 10% στη γεωργία και το 0,5% του ΑΕΠ τους για τη βελτίωση της παροχής νερού και υγιεινής.

Ακόμα και χώρες με περιορισμένους πόρους, όπως το Μαλάουι, πέτυχαν να μειώσουν σημαντικά τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας. Τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά εγγραφής στο σχολείο στην υποσαχάρια Αφρική αυξάνουν πολύ γρηγορότερα από την δεκαετία του '90, με χώρες όπως το Μπενίν, η Αιθιοπία, η Μοζαμβίκη και η Δημοκρατία της Τανζανίας να παρουσιάζουν ταχύτατη πρόοδο. Επιπλέον, οι ανισότητες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μειώνονται.

Ομως, η πρόοδος αυτή δεν αρκεί. Περίπου 45,5 εκατομμύρια παιδιά στην υποσαχάρια Αφρική εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός σχολείου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή