Βουλή: Αντιπαράθεση για την επιλογή ανώτατων δικαστικών

Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010 22:21
A- A A+

Αντιπαράθεση σημειώθηκε σήμερα στη Βουλή, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός του ΛΑΟΣ, αρνήθηκαν να εκφράσουν γνώμη για την επιλογή ανωτάτων δικαστικών λειτουργών, προκειμένου να καλύψουν κενές θέσεις στα τρία ανώτατα δικαστήρια.

Το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, η οποία σύμφωνα με πρόσφατο νόμο γνωμοδοτεί -όχι δεσμευτικά- με πλειοψηφία 4/5 για τα πρόσωπα που έχει προεπιλέξει το υπουργικό συμβούλιο μετά από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Στη διάρκεια της διάσκεψης, οι τρεις εκπρόσωποι της ΝΔ - Δ. Σιούφας, Β. Πολύδωρας, Κ. Τασούλας - ψήφισαν «παρών», ενώ σε ανακοίνωσή τους σημείωσαν ότι κατά τη συζήτηση του νόμου στη Βουλή, είχαν εκφράσει την πλήρη αντίθεσή τους για την ανάμειξη της νομοθετικής εξουσίας σε έργα και καθήκοντα της εκτελεστικής χωρίς πρόβλεψη από το Σύνταγμα.

Επί της ουσίας των προτεινομένων, οι βουλευτές της ΝΔ σημείωσαν ότι τόσο οι επιλεγέντες όσο και οι παραληφθέντες είναι άξιοι.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν λευκό, ενώ υπερψήφισαν οι εκπρόσωποι του ΛΑΟΣ.

Με δήλωσή του ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Παπουτσής κάνει λόγο για «υπονόμευση της νέας κοινοβουλευτικής διαδικασίας, κομματική επιλογή και προμελετημένη πράξη με στόχο την ακύρωση του ρόλου της Βουλής στην αξιολόγηση της νέας ηγεσίας των δικαστικών αρχών».

Θεωρεί δε ότι δημιουργούνται ερωτήματα για τους βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που υπερψήφισαν τις σχετικές διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής, και ζητεί να επικρατήσουν ωριμότερες σκέψεις και να αναθεωρηθεί η επιλογή τους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή