Bήμα πρόκρισης για την Ουρουγουάη

Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010 23:54
UPD:17/06/2010 01:31

A- A A+

Την πρώτη της νίκη μετά το 1990 σε τελική φάση του Μουντιάλ πέτυχε η Ουρουγουάη. Η παρέα του Nτιέγκο Φορλάν, που πέτυχε 2 γκολ, νίκησε δίκαια με 3-0 την οικοδέσποινα Ν. Αφρική και έκανε αποφασιστικό βήμα πρόκρισης.

Στον αγώνα με τον οποίο άνοιξε η 2η αγωνιστική του Μουντιάλ, οι Λατινοαμερικάνοι πανηγύρισαν την πρώτη νίκη τους χάρη σε δύο γκολ του Φορλάν (24' και 80' με πέναλτι) κι ένα του Αλβάρο Περέιρα στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων, έφτασαν τους τέσσερις βαθμούς, αφήνοντας τους οικοδεσπότες στον έναν. Οι ηττημένοι τελείωσαν τον αγώνα με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του τερματοφύλακα Κούνε στο 76' (στην φάση του πέναλτι).

Πρέπει να σημειωθεί πως η Ουρουγουάη έχει κερδίσει μόλις ένα ματς στα τελευταία 16 παιχνίδια της σε τελική φάση. Η νίκη αυτή ήταν απέναντι στην Ν. Κορέα το 1990. Η προηγούμενη από εκείνη τη νίκη ήταν το 1970, όταν ήρθε δυο φορές κι έδωσε στην ομάδα την τέταρτη θέση. Η Ουρουγουάη με αυτήν της την νίκη έφτασε τους 4 βαθμούς ενώ η Ν. Αφρική έμεινε στον έναν. Επίσης ο Ντίκγκατσοϊ χάνει το επόμενο ματς λόγω της κίτρινης που δέχθηκε.

Τι έγινε στο Α' μέρος

Tα πρώτα λεπτά κύλησαν με σκληρές μάχες στον χώρο της μεσαίας γραμμής ανάμεσα στις δύο ομάδες. Επίσης πέρασαν δίχως να υπάρξει η μεγάλη φάση ούτε από την οικοδέσποινα Νότια Αφρική ούτε από την Ουρουγουάη.

Οι δύο αντίπαλοι προσπάθησαν ν' ανεβάσουν στροφές όμως τα λάθη και οι αρκετά καλά στημένες άμυνες δεν επέτρεψαν να υπάρξει κάτι το αξιόλογο στην συνέχεια από καμία εκ των δύο των πλευρών. Ο κόσμος είχε αρχίσει να κουράζεται στις κερκίδες απ' το θέαμα που έβλεπε.

Φορλάν και γκολ

Και εκεί που όλα έδειχναν πως το παιχνίδι δεν παρουσίαζε το αναμενόμενο ενδιαφέρον ήρθε ο Φορλάν να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα. Ο σταρ της Ουρουγουάης έκανε ένα ωραίο μακρινό αλλά και δυνατό σούτ, που αφού προσέκρουσε σε σώματα αμυντικών της Ν. Αφρικής πήρε ύψος και κατέληξε -αφού χτύπησε στο δοκάρι- στα δίχτυα του Κούνε. Έτσι έγινε το 1-0 στο 24ο λεπτό.

Οι Νοτιοαφρικανοί μετά την ψυχρολουσία του γκολ αποπειράθηκαν ν' αντιδράσουν επαρκώς και να βγουν μπροστά για να ισοφαρίσουν. Ωστόσο η ομάδα του Παρέιρα δεν είχε σε καμία των περιπτώσεων την εικόνα της πρεμιέρας.

Αντίθετα η Ουρουγουάη βρήκε τα πατήματά της μετά την επίτευξη του πρώτου γκολ και λίγο έλλειψε να βάλει και άλλο στο πρώτο μέρος. Πιο συγκεκριμένα στο 33' ένα σούτ του Σουάρες πέρασε λίγο άουτ. Το μόνο που κατάφερε η Ν. Αφρική ήταν να βγάλει μία φάση στο 40ό λεπτό με την κεφαλιά του Μφέλα να βγαίνει άουτ. Η Ουρουγουάη ήταν πάντως εμφανώς ανώτερη των Αφρικανών στο Α' μέρος ενώ δεν απειλήθηκε ουσιαστικά.

Πως κύλησε η επανάληψη

Η Ν. Αφρική θέλησε να μπει δυναμικά στο Β' μέρος με σκοπό να φτάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται στο 1-1. Όμως αυτό δεν κατέστη εφικτό. Στο 48' ο Σουάρες -που δημιούργησε αρκετά προβλήματα απόψε στους μπαφάνα μπαφάνα- εξέθεσε την αντίπαλη άμυνα, έβγαλε την μπάλα στον Καβάνι, που όμως πιεζόμενος από τους αντίπαλους αμυντικούς δεν έκανε την προβολή του, όπως θα ήθελε και η μπάλα πέρασε έξω.

Στο 53' μετά από φάουλ του Φορλάν, ο Λουγκάνο δεν έπιασε καλά την κεφαλιά αν και ήταν μόνος του και έτσι έδωσε την ευκαιρία στους Αφρικανούς να διώξουν την μπάλα. Οι Νοτιοαφρικανοί έφτασαν μία ανάσα από το γκολ για πρώτη φορά στο ματς με την κεφαλιά του Μφέλα στο 65', την οποία έδιωξε μετά δυσκολίας ο Μουσλέρα.

Οι γηπεδούχοι συνέχιζαν να πιέζουν για να φτάσουν στην επίτευξη του πολυπόθητου τέρματος, όμως η ομάδα του Ταμπάρες είναι καλά... φυλαγμένα τα νώτα της.

Πέναλτι και ξανά γκολ ο Φορλάν

Στο 76' ο Σουάρες κέρδισε πέναλτι από την ανατροπή του από τον γκολκίπερ της Ν. Αφρικής, Κούνε. Στο 80' ο Φορλάν με πολύ καλή εκτέλεση έκανε το 0-2 για την ομάδα της Ουρουγουάης. Οι Αφρικανοί πάντως διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την συγκεκριμένη υπόδειξη.

Το 0-3 στις καθυστερήσεις

Στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων ήρθε το τρίτο γκολ για την Ουρουγουάη. Μετά από σέντρα του Σουάρες ο Α. Περέιρα έκανε από κοντά το 0-3. Από τη μεριά τους οι Αφρικανοί όσο και αν πάλεψαν δεν μπόρεσαν να δουν ουσιαστικό αποτέλεσμα και έτσι η Ουρουγουάη απέσπασε επάξια την πολύτιμη νίκη.

Συνθέσεις ομάδων

Ν. Αφρική (Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα): Κούνε, Γκάξα, Μοκοένα, Κουμάλο, Μασιλέλα, Μοντίσε, Ντικγκατσόϊ, Πίεναρ, Λετσχολονιάγε (57' Μορίρι), Τσαμπαλάλα, Μφέλα.

Ουρουγουάη (Όσκαρ Ταμπάρες): Μουσλέρα, Λουγκάνο, Γκοντίν, Καβάνι, Μ. Περέιρα, Πέρες, Αρεβάλο, Φουτσίλε (71' Α. Φερνάντες), Α. Περέιρα, Σουάρες, Φορλάν.

Πηγή: www.gazzetta.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις