Την Τουρκία προειδοποιούν Αμερικανιοί βουλευτές

Για τη στάση της απέναντι στο Ισραήλ
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010 07:16
A- A A+

Πλήγμα θα υποστούν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ουάσινγκτον εάν η χώρα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το Ισραήλ, προειδοποίησαν Αμερικανοί βουλευτές.

«Θα υπάρξει κόστος εάν η Τουρκία παραμείνει στην παρούσα οδό, που τη φέρνει πιο κοντά στο Ιράν και γίνει περισσότερο ανταγωνιστική απέναντι στο κράτος του Ισραήλ», προειδοποίησε ο βουλευτής Μάϊκ Πενς, που θεωρείται τρίτος στην ιεραρχία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί καταδίκασαν την Τουρκία για την υποστήριξη που προσέφερε στον στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Οι Αμερικανοί βουλευτές επέκριναν επίσης την Αγκυρα για την αντίθεσή της στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων στην Τεχεράνη.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Ελιον Ενγκελ, χαρακτήρισε «αισχρές» τις ενέργειες της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι παρ' όλο που η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει σταματήσει να κοιτάζει προς τη Δύση.

Ως προς το κόστος που θα έχει για την Τουρκία η στάση της, ο Πενς προειδοποίησε ότι είναι έτοιμος να επανεξετάσει την διστακτικότητα που είχε στο παρελθόν να υποστηρίξει μία απόφαση του Κογκρέσου, με την οποία θα χαρακτηριζόταν «γενοκτονία» η σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή