Νίκη με Νιγηρία για να ελπίζει

Θέλει η Εθνική
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010 09:00

A- A A+

Μπλούμφοντεϊν,

Το τελευταίο της χαρτί για πρόκριση στην επόμενη φάση του Μουντιάλ παίζει απόψε (17:00, ΝΕΤ - liveblogging naftemporiki.gr) η Εθνική Ελλάδος, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με την εξίσου σε δεινή θέση Νιγηρία στο Φρι Στέιτ Στέντιουμ του Μπλούμφοντεϊν.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μετά την ήττα του στην πρεμιέρα του 2ου Ομίλου της διοργάνωσης από τη Νότια Κορέα θέλει μόνο νίκη κόντρα στους «αετούς», καθώς η οποιαδήποτε απώλεια βαθμών θα σημάνει και τυπικά το τέλος των όποιων ελπίδων διατηρεί.

Παρόλα αυτά, ακόμα πιο σημαντική ίσως είναι η επιτυχία κάποιου γκολ και μιας καλής εμφάνισης, που θα συνοδεύσει το όποιο αποτέλεσμα, καθώς τα ματς των Παγκοσμίων Κυπέλλων τείνουν να μας γίνουν πραγματικός εφιάλτης. Ήδη η Εθνική είναι η μόνο ομάδα που σε τελική φάση έχει δώσει τέσσερις αγώνες (προσμετρώνται και τα παιχνίδι του 1994) και ακόμα δεν έχει καταφέρει να στείλει τη μπάλα στο πλεκτό. Επομένως γίνεται και εύκολα αντιληπτό τι θα σηματοδοτήσει ένα πρώτο γκολ, όπως και αν έρθει αυτό.

Για να καταφέρει, βέβαια, η Εθνική όλα τα παραπάνω, θα πρέπει πρώτα οι διεθνείς να ανακτήσουν την χαμένη τους αυτοπεποίθηση και την πίστη τους στις επιλογές του προπονητή τους.

Ο Ότο Ρεχάγκελ έχει δεχθεί μέχρι στιγμής αυστηρή κριτική για τις επιλογές, η οποία ως ένα σημείο κρίνοντας εκ του αποτελέσματος μοιάζει δικαιολογημένη. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, όμως, πως παρά το ανορθόδοξο των αποφάσεών του ο Γερμανός είναι μακράν ο πιο επιτυχημένος ομοσπονδιακός τεχνικός στην Ελλάδα, ενώ είναι πάμπολλες οι φορές που έχει οδηγήσει τις ομάδες του σε ολικές ανατροπές. Και σίγουρα η πρόκριση στην επόμενη φάση του Μουντιάλ με αυτούς τους αντιπάλους και παρά την ήττα φαντάζει πιο εύκολο κατόρθωμα από την κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού.

¶γνωστες, πάντως, παραμένουν οι προθέσεις του για το αποψινό παιχνίδι. Εικάζοντας οι περισσότεροι και όχι βάσει πληροφοριών βλέπουν μια διατήρηση από τον Ρεχάγκελ του 5-2-3, που θα γίνεται 4-3-3 στο πιο επιθετικό του.

Ο Τζόρβας παραμένει φυσικά κάτω από τα δοκάρια, όμως σταυρόλεξο για γερούς λύτες αποτελεί η σύνθεση της τετράδας στην άμυνα. Λογικά πάντα ο Τοροσίδης θα παραμείνει στο αριστερό άκρο και στο δεξί θα μετακινηθεί ο Βύντρα, ενώ το κεντρικό δίδυμο θα αποτελείται από τους Μόρα - Κυργιάκο. Μπροστά τους μάλλον θα βρίσκεται ο Κατσουράνης, παρά τις όποιες ενοχλήσεις νιώθει, ενώ στα χαφ Καραγκούνης και ως έκπληξη ο Νίνης πιθανόν να πάρουν θέση. Σαμαράς, Γκέκας και Χαριστέας η λογική τριάδα στην επίθεση.

Όποιους 11 και να επιλέξει ο Γερμανός, παρόλα αυτά, θα πρέπει να αντεπεξέλθουν κάτω από πολύ δύσκολες αγωνιστικές συνθήκες. Με το υψόμετρο στο Μπλούμφοντεϊν να δείχνει τα 1.395 μέτρα και τις θερμοκρασίες να κατεβαίνουν ακόμα και κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου, αναμφίβολα προβληματίζουν για το πως είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν.

Το ίδιο προβλήματα θα βρει μπροστά της και η Νιγηρία, η οποία όπως και η Ελλάδα θέλει τους βαθμούς της νίκης για να συνεχίζει να ελπίζει σε πρόκριση.

Ο Σουηδός τεχνικός των «αετών» Λαρς Λάγκερμπακ με τα όσα έχει δείξει, μάλλον θα προτιμήσει ένα 4-3-3 με τον Ενιεάμα κάτω από τα δοκάρια, τους Γιομπό και Σιτού να αποτελούν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, τον Ταϊγουό στο αριστερό άκρο της άμυνας και τον Όντια στα δεξιά. Οι Ετούχου, Χαρούνα και Καϊτά θα είναι οι τρεις στα χαφ, ενώ στην επίθεση θα αγωνιστούν οι Οντεμβίνγκι, Ομπινά και Αγεγκμπένι.

Περίπου 5.000 Έλληνες (ομογενείς, αλλά και φίλαθλοι από την Ελλάδα) αναμένεται να βρεθούν στον πλευρό της Εθνικής.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις