Χαλάρωση του αποκλεισμού της Γάζας

Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010 10:43
UPD:15:06

A- A A+

Τη χαλάρωση του χερσαίου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας ενέκρινε το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, υπό το βάρος των διεθνών πιέσεων μετά την αιματηρή επέμβαση κατά της διεθνούς νηοπομπής με την ανθρωπιστική βοήθεια στις 31 Μαΐου. Με την απόφαση θα επιτραπεί η είσοδος περισσότερων αγαθών στην υπό τον έλεγχο της Χαμάς περιοχή.

«Συμφωνήθηκε η φιλελευθεροποίηση του συστήματος με το οποίο εισάγονται τα αγαθά στη Γάζα και η αύξηση της ροής υλικών για πολιτικούς σκοπούς που τελούν υπό διεθνή ελέγχο», αναφέρεται στη σχετική επίσημη ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινίζεται κάποια λίστα προϊόντων.

Από τη διατύπωση της ανακοίνωσης φαίνεται ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει σε διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Εθνη, να εισαγάγουν απαγορευμένα μέχρι σήμερα οικοδομικά υλικά, ζωτικής σημασίας για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, μετά την ισραηλινή επίθεση (Δεκέμβριος 2008-Ιανουάριος 2009).

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη πως οι ισχύουσες διαδικασίες ασφαλείας για την παρεμπόδιση της εισόδου όπλων και εξοπλισμού θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται, ενώ δεν υπάρχει αναφορά για χαλάρωση του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας.

Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο συντονιστή των εισαγωγών στη Γάζα, Ραέντ Φατούχ, η νέα λίστα που έχει εγκριθεί από το Ισραήλ περιλαμβάνει όλα τα είδη τροφίμων, παιχνιδιών, χαρτικών, σκευών κουζίνας, στρωμάτων και πετσετών.

Η Χαμάς χαρακτήρισε την ανακοίνωση «προπαγάνδα».

«Αυτό που χρειάζεται είναι μία ολοκληρωτική άρση του αποκλεισμού. Τα αγαθά και οι πολίτες πρέπει να είναι ελεύθερα να μπαίνουν και να βγαίνουν. Ιδιαίτερα η Γάζα χρειάζεται υλικά οικοδομών, τα οποία πρέπει να επιτρέπονται χωρίς περιορισμούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σαμί Αμπού Ζούχρι.

Με «μεγάλο ενδιαφέρον» παρακολουθεί η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ να χαλαρώσει τους όρους χερσαίου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν ¶στον.

«Ελπίζουμε τώρα ότι θα φτάνουν περισσότερα εμπορεύματα στους ανθρώπους στη Γάζα βελτιώνοντας την καθημερινότητά τους», πρόσθεσε η κα ¶στον, τονίζοντας ωστόσο ότι μέχρι στιγμής η ισραηλινή απόφαση είναι «επί της αρχής» και πως ελπίζει ότι θα εφαρμοστεί στην πράξη πολύ σύντομα.

Δαμασκός: Αυξημένος ο κίνδυνος ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-¶σαντ εκτίμησε πως ο κίνδυνος πολέμου στη Μέση Ανατολή είναι μεγαλύτερος μετά την επέμβαση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων κατά της διεθνούς νηοπομπής με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα.

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο ¶σαντ υποστήριξε ότι η ισραηλινή επίθεση «κατέστρεψε κάθε πιθανότητα ειρήνης στο κοντινό μέλλον», ενώ «αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση (Νετανιάχου) είναι ακόμα μία πυρομανής κυβέρνηση και ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη με μια τέτοια κυβέρνηση».

Ο Σύρος πρόεδρος επεσήμανε ότι ακόμα και πριν την επιχείρηση, δεν θεωρούσε την κυβέρνηση του Μπανιαμίν Νετανιάχου ως «εταίρο στην ειρήνη». «Όχι, σίγουρα δεν έχουμε εταίρο, το ξέρουμε αυτό… Με αυτήν την κυβέρνηση είναι κάτι διαφορετικό από οποιαδήποτε προηγούμενη κυβέρνηση», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή