«Η ΒΡ αγνόησε τους κινδύνους»

Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010 12:02
UPD:12:10

A- A A+

H BΡ αγνόησε τους κινδύνους κατά την άντληση πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, σύμφωνα με Αμερικανούς βουλευτές με την οργή των οποίων ήρθε χθες αντιμέτωπος ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τόνι Χέιγουαρντ κατά την κατάθεσή του ενώπιον του Κογκρέσου.

«Υπό την ηγεσία σας η ΒΡ έχει αναλάβει τα πιο ακραία ρίσκα», όπως είπε στον Χέιγουαρντ ο Δημοκρατικός βουλευτής Χένρι Ουάξμαν, ο οποίος πρόσθεσε ότι η «επανάπαυση» της επιχείρησης πριν την έκρηξη «προκαλεί απορία». Όπως είπε, ο πετρελαϊκός κολοσσός προσπαθούσε να περικόψει έξοδα από παντού με αποτέλεσμα τα λάθη που οδήγησαν στην κατάρρευση της εξέδρας άντλησης Deepwater Horizon.

«Εξετάσαμε 30.000 σελίδες εγγράφων της ΒΡ, συμπεριλαμβανομένων των e-mail σας. Δεν υπάρχει ούτε ένα e-mail ή έγγραφο που να δείχνει ότι σας απασχόλησαν έστω και στο ελάχιστο οι κίνδυνοι», πρόσθεσε ο Ουάξμαν.

Αναφερόμενος στις γκάφες του ιδίου καθώς και του προέδρου της εταιρείας (ο ίδιος είχε πει ότι «θέλει τη ζωή του πίσω», ενώ ο πρόεδρος της εταιρείας Καρλ-Χενρικ Σβανμπεργκ είχε πει ότι «εμείς ενδιαφερόμαστε για τα ανθρωπάκια (small people) της Λουιζιάνα»), ο βουλευτής Μπαρτ Στούπακ είπε ότι είναι σίγουρος πως ο κ. Χέιγουαρντ θα έχει τη ζωή του πίσω, πιθανώς και με ένα « “χρυσό αλεξίπτωτο” πίσω στην Αγγλία».

Στις επίμονες τεχνικές ερωτήσεις των βουλευτών, ο Χέιγουαρντ απάντησε ότι γνωρίζει τα αίτια που οδήγησαν στην καταστροφή και ότι πρέπει να περιμένουν μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες, μία απάντηση που εξόργισε ακόμα περισσότερο τους βουλευτές.

«Κανείς δεν έχει απολυθεί στη ΒΡ», όπως είπε η Δημοκρατική βουλευτής Κάθι Κάστορ. «Είναι καιρό να κοπούν κεφάλια στη ΒΡ».

Ανησυχία Μεντβέντεφ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εξέφρασε ανησυχίες για το μέλλον της BP η οποία δραστηριοποιείται στη Ρωσία μέσω της εταιρείας TNK-BP και δήλωσε ότι ελπίζει η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία να είναι σε θέση να απορροφήσει τις ζημίες που θα έχει εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού.

«Ασφαλώς δεν αδιαφορούμε για το μέλλον (της ΒΡ)», είπε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Wall Street Journal. «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να απορροφήσουν τις απώλειες», πρόσθεσε.

Η εφημερίδα διευκρίνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει σε μια ερώτηση για το εάν η καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού θα οδηγήσει τη Μόσχα να επανεξετάσει την παρουσία της ΒΡ στη Ρωσία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή