Kιργιστάν: Έως και 2.000 οι νεκροί, ένα εκατ. οι πληγέντες από τις συγκρούσεις

Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010 17:38
UPD:18:00

A- A A+

Μέχρι και 2.000 ενδέχεται να είναι οι νεκροί από τις εθνοτικές συγκρούσεις στο Κιργιστάν, σύμφωνα με την ηγέτιδα της προσωρινής κυβέρνησης Ρόζα Οτουνμπάγιεβα, ενώ ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι πληγέντες ανέρχονται σε περίπου ένα εκατομμύριο.

Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 191 νεκρούς στις συγκρούσεις μεταξύ Κιργίζιων και Ουζμπέκων γύρω από τις πόλεις Ος και Τζαλαλαμπάντ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της κ. Οτουνμπάγιεβα σε ρωσική εφημερίδα, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι «δέκα φορές μεγαλύτερος».

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της UNICEF, «για την ώρα, υπολογίζουμε ότι θα χρειαστεί μάλλον να ανταποκριθούμε στις ανάγκες περισσότερων από ενός εκατομμυρίου ανθρώπων».

Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και 400.000 άστεγοι, που εγκατέλειψαν τις εστίες τους στο Ος και την Τζαλαλαμπάντ. Οι 300.000 έχουν παραμείνει στο Κιργιστάν ενώ οι υπόλοιποι 100.000 έχουν διαφύγει στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν.

Εν τω μεταξύ το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησε σήμερα από την κυβέρνηση του Κιργιστάν την διενέργεια εξαντλητικής και διαφανούς έρευνας για τις βιαιότητες που έπληξαν τη χώρα την περασμένη εβδομάδα.

«Ζητούμε από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Κιργιστάν να διενεργήσει μία εξαντλητική και διαφανή έρευνα, η οποία θα κάνει όσους είναι υπεύθυνοι για την απώλεια ανθρώπινων ζωών σε σχέση με τα γεγονότα της 7ης Απριλίου 2010 και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης εθνοτικής βίας να λογοδοτήσουν», αναφέρει ψήφισμα το οποίο προτάθηκε από τις ΗΠΑ και το Κιργιστάν και εγκρίθηκε κατά την τελευταία ημέρα της 14ης συνόδου στη Γενεύη.

Στο ίδιο ψήφισμα προστίθεται πως το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδικάζει «κατηγορηματικά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διεπράχθησαν κατά τη διάρκεια των γεγονότων σχετικά με την αλλαγή της κυβέρνησης τον Απρίλιο καθώς και τις προκλήσεις και τις βιαιότητες στην Ος και στην Τζαλαλαμπάντ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή