Θέατρο με κοινωνικό πρόσωπο

Κυριακή, 20 Ιουνίου 2010 07:35
A- A A+

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με τις νέες καλοκαιρινές του δράσεις, στρέφεται σε ομάδες πληθυσμού που δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στη θεατρική πράξη για οικονομικούς ή άλλους λόγους.

Η αρχή θα γίνει με το χιουμοριστικό , μουσικο-θεατρικό σχήμα «Μπανταρισμένοι» που θα σχολιάζει στους δρόμους, τις πλατείες και τους δημόσιους χώρους, τις συνθήκες ζωής στις μέρες της κρίσης (σε σκηνοθετική επιμέλεια της Εύης Σαρμή). Μια ομάδα νεαρών ηθοποιών και μουσικών-κάτι ανάμεσα σε μπάντα και τσίρκο- σκοπεύουν να αλλάξουν την κακή μας διάθεση από την οικονομικά προβλήματα με «όπλα» τους τον αυτοσχεδιασμό, το χορό και το τραγούδι.

Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία θα είναι και το «Θέατρο κατ’οίκον», καθώς το καλλιτεχνικό δυναμικό του Κ.Θ.Β.Ε. θα επισκέπτεται συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα, κρατώντας τους συντροφιά με θεατρικά κείμενα, αναγνώσεις μονολόγων, παραμυθιών κ.τ.λ.

Σειρά θα έχουν οι δημόσιες αναγνώσεις με τα «Δρομο-λόγια»: γνωστοί ηθοποιοί θα διαβάσουν σε ανοιχτούς χώρους ποιήματα και αποσπάσματα πεζογραφικών έργων των λογοτεχνών της Θεσσαλονίκης (Μ. Αναγνωστάκη, Α. Ασλάνογλου, Σ. Σερέφα, Γ. Σκαμπαρδώνη, Ν. Χριστιανόπουλου).

Παράλληλα θα οργανωθούν και άλλα θεατρικά δρώμενα που θα παρουσιαστούν στα γηροκομεία, στους χώρους απεξάρτησης, στις φυλακές ενώ συνεχίζονται οι κοινοί σχεδιασμοί με τα μουσεία της Θεσσαλονίκης.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε., Σωτήρης Χατζάκης χαρακτηρίζει το σύνολο αυτών των εκδηλώσεων ως πολιτιστικό ακτιβισμό ενώ σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ως θέατρο δημοσίου συμφέροντος, οφείλει να ανταποδίδει στον πολίτη την εισφορά του, μέσω της τέχνης, της παιδείας και της ψυχαγωγίας.

Στις δύσκολες μέρες που ζούμε η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής συμβάλλει τα μέγιστα στη συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν και το θέατρο οφείλει να λειτουργεί ως μάρτυρας και αντιπρόσωπος της αγωνίας, της ελπίδας και της προσδοκίας μας για καλύτερες μέρες».

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV