Ανοιξαν οι κάλπες στην Πολωνία

Κυριακή, 20 Ιουνίου 2010 10:36

A- A A+

Ανοιξαν σήμερα στις 06:00 τοπική ώρα (07:00 ώρα Ελλάδας) οι κάλπες των προεδρικών εκλογών στην Πολωνία, από τις οποίες θα αναδειχθεί ο διάδοχος του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι που βρήκε τραγικό θάνατο στο αεροπορικό δυστύχημα της 10ης Απριλίου στο Σμολένσκ, μαζί με αρκετά μέλη της κυβέρνησής του.

Μεταξύ των δέκα υποψηφίων, ο "ευρωσκεπτικιστής" δίδυμος αδελφός του Κατσίνσκι, Γιάροσλαβ, και ο κυριότερος αντίπαλος του, Μπρόνισλαβ Κομορόβσκι.

Ο 58χρονος Κομορόβσκι, ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος και στενός σύμμαχος του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, φιγουράρει ως ο πιθανότερος νικητής, αν και δύσκολα θα συγκεντρώσει πάνω από το 50% που απαιτείται για να αποφευχθεί ο δεύτερος γύρος (αν χρειαστεί θα γίνει την 4η Ιουλίου).

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα βοηθήσει στη συγκεκριμενοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και θα καθορίσει τον τόνο στις σχέσεις της Βαρσοβίας με τους Ευρωπαίους εταίρους της και την Μόσχα.

Η εκλογική μάχη θεωρείται η πιο παράξενη στη μετακομμουνιστική ιστορία της Πολωνίας, δεδομένου ότι οι εκλογές διεξάγονται μετά το θάνατο του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι και πολλών μελών της πολιτικής και στρατιωτικής ελιτ σε αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία, τον Απρίλιο.

Τα περίπου 26.000 εκλογικά τμήματα στη χώρα θα μείνουν ανοικτά ως τις 20:00 [21:00 ώρα Ελλάδας].

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή