BP: Δύο δισ. δολ. για την πετρελαιοκηλίδα

Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010 10:49
UPD:12:54
REUTERS/SEAN GARDNER

A- A A+

Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρία ΒΡ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δαπάνες της για την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού ανέρχονται σε δύο δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ έχει καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 105 εκατομμυρίων δολαρίων στους πληγέντες.

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή της η ΒΡ απορρίπτει τους ισχυρισμούς της συνδικαιούχου της άδειας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, Aandarko Petroleum, για αμέλεια και παραλείψεις στον τρόπο διαχείρισης του φρέατος.

Εν τω μεταξύ, εργαζόμενος στην εξέδρα πετρελαίου της ΒΡ είπε στο BBC ότι είχε εντοπίσει διαρροή στον εξοπλισμό ασφαλείας της πλατφόρμας εβδομάδες πριν την έκρηξη.

Όπως είπε ο Τάιρον, η βλάβη δεν επισκευάστηκε τότε, αλλά ο ελαττωματικός εξοπλισμός, που ήταν σχεδιασμένος για να αποτρέπει καταστροφές όπως αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη, τέθηκε εκτός λειτουργίας και χρησιμοποιήθηκε ένας άλλος.

Σύμφωνα με την ΒΡ, η εταιρεία Transocean ήταν υπεύθυνη για τη λειτουργία και τη συντήρηση αυτού του εξοπλισμού. Η Transocean από την πλευρά της υποστήριξε ότι ο εξοπλισμός είχε περάσει με επιτυχία από έλεγχο πριν το δυστύχημα.

Παράλληλα, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της BP που έδωσε στο φως της δημοσιότητας μέλος της παράταξης των Δημοκρατικών του Κογκρέσου, η διαρροή πετρελαίου ενδέχεται να αγγίζει ημερησίως τα 100.000 βαρέλια την ημέρα -ποσότητα πολύ μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων της εταιρείας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή