Αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας

Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010 16:48

A- A A+

Ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας εντοπίστηκαν στα σύνορα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας λίγες ημέρες αφότου η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε, τον περασμένο μήνα, ότι είχε προχωρήσει σε πυρηνική σύντηξη, μία τεχνολογία που θεωρείται σημαντικό βήμα στην κατασκευή βόμβας υδρογόνου, σύμφωνα με τη Σεούλ.

Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Επιστημών απέκλεισε το ενδεχόμενο πυρηνικής δοκιμής από τη Β. Κορέα, χωρίς να διευκρινίσει τα πιθανά αίτια της ακτινοβολίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπάρχουν ενδείξεις ενός ισχυρού σεισμού που συνοδεύει μία πυρηνική έκρηξη.

Στις 12 Μαΐου η Β. Κορέα ανακοίνωσε ότι οι επιστήμονές της κατάφεραν να δημιουργήσουν μία αντίδραση πυρηνικής σύντηξης, μία διαδικασία πολύ σημαντική για την κατασκευή βόμβας υδρογόνου.

Αν και οι επιστήμονες στη Ν. Κορέα αμφισβήτησαν τη δυνατότητα του Βορά να καταφέρει κάτι τέτοιο, στις 15 Μαΐου, η ατμοσφαιρική συγκέντρωση του ξένου (Xe), που εκλύεται σε πυρηνική έκρηξη ή διαρροή ραδιενέργειας από εργοστάσιο, ήταν οκτώ φορές πάνω από τα κανονικά επίπεδα στα σύνορα της Νότιας με τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με το υπουργείο Επιστημών της Σεούλ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της νοτιοκορεατικής εφημερίδας Chosun Ilbo που επικαλείται ανώνυμο αξιωματούχο, τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας σημαίνουν ότι η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να προχώρησε σε πυρηνική δοκιμή μικρής κλίμακας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή