Στη Βουλή το ν/σχ για την κύρωση σύμβασης κατά του οργανωμένου εγκλήματος

Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010 18:23
UPD:20:40
A- A A+

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος και των τριών πρωτοκόλλων αυτής», γνωστή και ως «Σύμβαση του Παλέρμο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι «η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την πρόληψη και καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και των σχετικών με αυτό αδικημάτων, σε εκπλήρωση των διεθνών μας υποχρεώσεων από την κύρωση των ανωτέρω συμβατικών κειμένων».

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως ο Έλληνας νομοθέτης έχει ήδη καλύψει, με προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, τα περισσότερα από τα ζητήματα που θέτει η Σύμβαση.

Πιο συγκεκριμένα, έχει ποινικοποιήσει τις περισσότερες μορφές συμμετοχής σε οργανωμένη εγκληματική ομάδα, νομιμοποίηση προϊόντων εγκλήματος, διαφθορά και παρακώλυση της δικαιοσύνης στο πλαίσιο του οργανωμένου εγκλήματος.

Ως εκ τούτου, το νομοσχέδιο αρκείται σε περιορισμένες παρεμβάσεις στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα περί εγκληματικών οργανώσεων, καθώς και - για λόγους συστηματικής συνέπειας - στις συναφείς διατάξεις του άρθρου 187Α ΠΚ «περί τρομοκρατικών οργανώσεων».

Παράλληλα, με την κύρωση της Σύμβασης ενισχύεται το πλαίσιο των διαδικασιών έκδοσης και αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής στο πεδίο του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ με το άρθρο 10 του σχεδίου νόμου εισάγεται ειδική ρύθμιση για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη δραστηριότητα εγκληματικών οργανώσεων, με την ταυτόχρονη αναμόρφωση και απαλλαγή από αλληλεπικαλύψεις των άρθρων 41 Ν. 3251/2004 και 51 του Ν. 3691/2008.

Η κύρωση συνοδεύεται από δύο Πρωτόκολλα που αφορούν στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και τη διακίνηση προσώπων.

Στην κύρωση προβλέπονται, μεταξύ άλλων, μέτρα για συνεργασία των υπηρεσιών κρατών μελών για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της καταστολής, βελτίωση της συνεργασίας των διωκτικών αρχών, προστασία μαρτύρων, αμοιβαία δικαστική συνδρομή, διεθνή συνεργασία για τη δήμευση προϊόντων εγκλήματος, περιουσίας, εξοπλισμού ή άλλων μέσων, ποινικοποίηση της νομιμοποίησης προϊόντων εγκλήματος, συμφωνία έκδοσης, συλλογή, ανταλλαγή και ανάλυση πληροφοριών για τη φύση του οργανωμένου εγκλήματος.

Όπως επισημαίνεται, το πρώτο Πρωτόκολλο στοχεύει στην πρόληψη και καταπολέμηση της διακίνησης προσώπων με ιδιαίτερη προσοχή στις γυναίκες και τα παιδιά, την προστασία και αρωγή προς τα θύματα της διακίνησης αυτής, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα τους και την προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών για την εκπλήρωση των σκοπών αυτών. Επίσης, προβλέπονται μέτρα για τον επαναπατρισμό των θυμάτων και την πρόληψη.

Στόχος του δεύτερου Πρωτοκόλλου είναι η πρόληψη και καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης μεταναστών και η προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών ενώ θα προστατεύονται και τα δικαιώματα των λαθραία μεταφερόμενων μεταναστών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή