Συνομιλία Ομπάμα–Μέρκελ σε κλίμα «ευρύτατης συμφωνίας»

Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010 15:33

A- A A+

Στην πολιτική εξόδου από την οικονομική κρίση επικεντρώθηκε η τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος ¶νγελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με γερμανική κυβερνητική πηγή, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, η οποία διήρκεσε 15-20 λεπτά, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για την προετοιμασία των συνόδων κορυφής της G8 και της G20, οι οποίες ξεκινούν στον Καναδά την Παρασκευή.

Παράλληλα, ενημέρωσαν ο ένας τον άλλο για την οικονομική πολιτική των χωρών τους, με αφορμή την έκκληση του Αμερικανού προέδρου για ενίσχυση της ανάπτυξης. Όπως γνωστοποίησε η ίδια πηγή, διαπιστώθηκε συναντίληψη ανάμεσα στους δύο ηγέτες, που συζήτησαν σε κλίμα «ευρύτατης συμφωνίας».

Από την πλευρά του Βερολίνου τονίζεται ότι τόσο η Αν. Μέρκελ όσο και ο Μπ. Ομπάμα συμφωνούν σε μία «διαφοροποιημένη έξοδο» από τις πολιτικές ανάκαμψης που υιοθετήθηκαν εν μέσω της κρίσης, ενώ η γερμανική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει καμία πίεση» από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να εγκαταλείψει η Γερμανία τους στόχους μείωσης των ελλειμμάτων.

Το διακύβευμα για τις δύο κυβερνήσεις είναι η «δομική ενίσχυση της ανάπτυξης», υποστηρίζει το Βερολίνο, σημειώνοντας ότι ο Λευκός Οίκος λαμβάνει παρόμοια μέτρα προκειμένου να ενισχύσει την αμερικανική βιομηχανία.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ - Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή