Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ζητά από την Τουρκία η Κόμισιον

Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010 16:57
UPD:17:07

«Η Τουρκία πέρασε ορισμένες εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις αλλά έχει ανάγκη από μία ισχυρότερη ώθηση σε μία χρονική στιγμή που οι ενταξιακές συνομιλίες θα εισέλθουν σε μία πιο απαιτητική περίοδο», τόνισε ο αρμόδιος ευρωπαίος Επίτροπος Στάφαν Φούλε.

A- A A+

Κάλεσμα στην Τουρκία να επιταχύνει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων που συνδέεται με την προσπάθειά της για ένταξη στην ΕΕ απηύθυνε ο αρμόδιος ευρωπαίος Επίτροπος Στάφαν Φούλε.

«Η Τουρκία πέρασε ορισμένες εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις αλλά έχει ανάγκη από μία ισχυρότερη ώθηση σε μία χρονική στιγμή που οι ενταξιακές συνομιλίες θα εισέλθουν σε μία πιο απαιτητική περίοδο», τόνισε ο Φούλε, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Διαβαλκανικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα έπρεπε να παράσχει την αναγκαία υποστήριξη στην διαπραγματευτική διαδικασία και θα έπρεπε επίσης να βοηθήσει να γίνουν σημαντικά βήματα προς την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα, ο ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι Βρυξέλλες παραμένουν δεσμευμένες στην ένταξη της Τουρκίας και ότι η προοπτική μίας περισσότερο περιορισμένης προνομιακής συνεργασίας δεν συζητείται.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ότι δεν βοηθούν αρκετά την Τουρκία στον αγώνα της κατά των κούρδων ανταρτών, προσάπτοντάς τους ότι δεν εκδίδουν τους τρομοκράτες που ζητεί και ότι δεν σταματούν τις πηγές χρηματοδότησής τους.

«Παρόλα τα βάσανα και τις πολύ αιματηρές επιθέσεις που έχουν στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας (της Τουρκίας), ορισμένες χώρες δεν έχουν διακόψει τα κανάλια χρηματοδότησης της τρομοκρατικής οργάνωσης, ανέχονται τον μηχανισμό της προπαγάνδας της και δεν εκδίδουν τους εγκληματίες», τόνισε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Ερντογάν σημείωσε εξάλλου ότι το PKK, το οποία θεωρείται τρομοκρατική από την ¶γκυρα και την ΕΕ, συνιστά μια απειλή όχι μόνον για τη χώρα του, αλλά και για αυτές της Ευρώπης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή