Σύντομη συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Ν. Γκρούεφσκι

Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010 19:34
A- A A+

Σύντομη συνομιλία είχαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, κατά τη διάρκεια του γεύματος της Συνόδου Κορυφής των χωρών - μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) στην Κωνσταντινούπολη, όπως μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο κ. Γκρούεφσκι σε δηλώσεις του σε σκοπιανά μέσα ενημέρωσης.

«Ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση στις δύο χώρες και για το πρόβλημα με το όνομα της χώρας μας. Νομίζω ότι τελικά η Ελλάδα αντελήφθη ότι από την μεριά μας υπάρχει διάθεση για την επίλυση της εκκρεμότητας (σ.σ της ονομασίας). Η αναφορά του κ. Παπανδρέου ότι και οι δυο μας θέλουμε να επιλύσουμε το ζήτημα αποτελεί θετική ένδειξη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι δύο χώρες, υπό την μεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς, θα συνεχίσουν να αναζητούν ιδέες για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Ερωτηθείς αν αναμένεται σύντομα νέα πρόταση από τον κ. Νίμιτς, απάντησε ανέφερε ότι αυτό εξαρτάται από τον μεσολαβητή του ΟΗΕ.

«Πιθανόν ο κ. Νίμιτς να αναζητά μία λύση αμοιβαία αποδεκτή και από τα δύο μέρη, έτσι ώστε να είναι σίγουρος ότι αυτή δεν θα απορριφθεί», εκτίμησε ο κ. Γκρούεφσκι.

Νωρίτερα, στην ομιλία του στις εργασίες του SEECP ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «από τη στιγμή που τα διμερή προβλήματα και οι παρεξηγήσεις επιβάλλονται ως κριτήρια, δημιουργείται μία κατάσταση στην περιοχή μας η οποία θα προκαλέσει απρόβλεπτα προβλήματα».

Σημείωσε δε ότι «το status quo όσον αφορά την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση δεν ωφελεί κανέναν. Στους στρατηγικούς μας στόχους καθοδηγούμαστε βάσει της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας ως συνδεδεμένες και αδιαίρετες κατηγορίες. Γι’ αυτό, παραμένουμε συνεπείς και με αξιοπρέπεια βηματίζουμε στην πορεία της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης, εφαρμόζοντας υπεύθυνη εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή