Η Ιβέτα Ραντιτσόβα πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σλοβακίας

Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010 19:40
A- A A+

Η 53χρονη καθηγήτρια κοινωνιολογίας και πρώην υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ιβέτα Ραντιτσόβα, θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Σλοβακίας, από την ίδρυσή της την 1η Ιανουαρίου 1993.

Η κ. Ραντιτσόβα πήρε σήμερα, από τον Σλοβάκο πρόεδρο Ιβαν Γκασπάροβιτς, την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης μέχρι τις 8 Ιουλίου, ημέρα που η νέα Βουλή συγκροτείται σε σώμα.

Η εντολή κυβέρνησης δόθηκε στην κ. Ραντιτσόβα και στο δεύτερο σε δύναμη κόμμα της, αφού ο νικητής των πρόσφατων εκλογών και μέχρι τώρα πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ΣΜΕΡ (Σοσιαλδημοκρατική Κατεύθυνση), την επέστρεψε στον πρόεδρο Γκασπάροβιτς, αδυνατώντας ο ίδιος να σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση.

Η Ιβέτα Ραντιτσόβα, του συντηρητικού κόμματος Σλοβακική Δημοκρατική Χριστιανική Ενωση (ποσοστό 15,4%) του πρώην πρωθυπουργού Μίκουλας Ντζουρίντα, θα ηγηθεί ενός τετραμερούς δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, που θα διαθέτει πλειοψηφία 79 εδρών.

Στο συνασπισμό θα συμμετάσχουν άλλα τρία κόμματα, το «Ελευθερία και Αλληλεγγύη» (12,1%), το Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα (8,5%) του πρώην Επιτρόπου της Σλοβακίας στην Ευρωπαική Ενωση, Γιαν Φίγκελ, και το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας «Γέφυρα» (8,1%).

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή