Προσεχώς τα αποτελέσματα των ελέγχων στους τραπεζικούς λογαριασμούς

Υπόθεση Siemens
Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010 21:06

Ο κ. Προβόπουλος εκτιμά ότι είναι αναγκαίο να προσδιοριστεί με βάση τις μαρτυρικές καταθέσεις το χρονικό διάστημα για το οποίο κυρίως θα διερευνηθούν οι κινήσεις των λογαριασμών, προκειμένου η διερεύνηση να είναι αποτελεσματικότερη.

A- A A+

Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να κατατεθούν στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens τα αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων της Τράπεζας Ελλάδος στους τραπεζικούς λογαριασμούς των 10 πρώην υπουργών, από το σύνολο των 25 προσώπων, που ζήτησε να ελεγχθούν.

Όπως αναφέρει σε επιστολή του προς την εξεταστική επιτροπή ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, για τα υπόλοιπα πρόσωπα - τα περισσότερα εκ των οποίων είναι επιχειρηματίες και χρηματιστές - η τράπεζα θα αναμείνει τις σχετικές κινήσεις από την Επιτροπή Πρόληψης και Καταστολής Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και στη συνέχεια θα επιληφθεί εκείνη.

Ο κ. Προβόπουλος εκτιμά ότι είναι αναγκαίο να προσδιοριστεί με βάση τις μαρτυρικές καταθέσεις το χρονικό διάστημα για το οποίο κυρίως θα διερευνηθούν οι κινήσεις των λογαριασμών, προκειμένου η διερεύνηση να είναι αποτελεσματικότερη.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης γνωστοποίησε ότι θα απευθύνει αυστηρή επιστολή στον εποπτεύοντα την επιτροπή Πρόληψης και Καταστολής Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες υπουργό Οικονομικών, αν και πρόσθεσε ότι ο προηγούμενος επικεφαλής της επιτροπής Γιώργος Ζορμπάς υποβαθμίστηκε όταν άρχισε να ανοίγει λογαριασμούς της Siemens.

O κ. Προβόπουλος προσθέτει ότι δεν έχει λάβει από τη Δικαιοσύνη την παραγγελία για το άνοιγμα των λογαριασμών των κατηγορούμενων Μιχάλη Χριστοφοράκου, Διονύση Δενδρινού, Χρήστου Καραβέλα και Πρόδρομου Μαυρίδη.

Παράλληλα, ο συντονιστής των βουλευτών της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας πρότεινε να απευθυνθεί η επιτροπή στη μητρική Siemens αλλά και στη θυγατρική της στην Ελλάδαγια να προσωποποιήσει συγκεκριμένα και ήδη γνωστά από τη δικογραφία παραστατικά πληρωμών.

Κατατίθενται, μάλιστα, τέσσερα παραστατικά εμβάσματος μεταφρασμένα επισήμως από το υπουργείο Εξωτερικών, που αφορούν παρακολουθήματα των προγραμματικών συμφωνιών 8002/97, όπου χειρόγραφα σημειώνεται από τους κ.κ. Χριστοφοράκο ή Κουτσενρόιτερ «το 2% του τζίρου για τους πολιτικούς».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή