Έχοντας ως σημείο αναφοράς τη φετινή ιστορική επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα θα πραγματοποιηθούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών από τις 2-4 Ιουλίου, στους Δελφούς. Το αφιέρωμα στον Μαραθώνα θα ανοίξει με το επιστημονικό συμπόσιο «Μαραθώνας : Η επόμενη μέρα» με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ακαδημαϊκών και αρχαιολόγων (2/7).
Κατά τη διάρκεια του συμποσίου θα εγκαινιαστεί η έκθεση «Μαραθών: Στο έργο οκτώ Ελλήνων σύγχρονων καλλιτεχνών», σε επιμέλεια της κριτικού τέχνης Έφης Ανδρεάδη. Την ίδια μέρα θα κάνει πρεμιέρα η νέα παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Αχαρνής» (στο θέατρο Φρύνιχος), σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη, με τον Σταμάτη Κραουνάκη να υπογράφει τη μουσική αλλά και να συμμετέχει ως πρωταγωνιστής μαζί με τους Γρηγόρη Βαλτινό και Κώστα Βουτσά.
Το έργο, όπως επισημαίνει ο σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης, «είναι δραματικά επίκαιρο σε συνθήκες ηθικής πτώσης και πολιτισμικής παρακμής που συνοδεύουν πάντοτε την οικονομική κρίση, ειδικότερα όταν η τελευταία οργανώνεται από τα ίδια συμφέροντα που επωφελούνται από την βαρβαρότητα και τον πόλεμο και οδηγούν στην ανθρώπινη εξαθλίωση και δυστυχία».
Στις 3 Ιουλίου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «2500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα» σε σκηνοθεσία της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού. Η σκηνοθέτις αξιοποίησε στην αφήγηση πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων, ενώ κάποιες κινηματογραφικές λήψεις έγιναν στην Περσέπολη. Τα κείμενα της ταινίας είναι του φιλόλογου Φάνη Κακριδή, ο οποίος σταχυολόγησε, μετέφρασε και συνέθεσε τις αρχαίες πηγές.
Στις 4 Ιουλίου θα παρουσιαστεί η μουσικο-θεατρική παράσταση της Μέμης Σπυράτου «Μαραθώνας 2500 χρόνια μετά-προσκλητήριο για φίλους και εχθρούς». Πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν ένας αγγελιοφόρος και ο χορός από ιέρειες που θα διαβάσουν ποιήματα και αποσπασματικά κείμενα με άμεσες ή έμμεσες αναφορές στην ιστορική μάχη. Θα ακουστούν ποιήματα των Ανδρέα Κάλβου, ¶γγελου Σικελιανού, Κωστή Παλαμά, Κ. Καβάφη, Τζελαλαντίν Ρουμί, Ομάρ Καγιάμ κ.α. Ενδιάμεσα θα παρεμβάλλονται αγαπημένα τραγούδια Ελλήνων συνθετών που επελέγησαν από τη σκηνοθέτιδα και τον Θάνο Μικρούτσικο. Το μουσικό μέρος θα ερμηνεύσουν οι Χρήστος Θηβαίος, Ειρήνη Καραγιάννη και Τάσης Χριστογιαννόπουλος.
Όπως τονίζει η Μέμη Σπυράτου : «Δύο χώρες βγαλμένες από την Αρχή της Ιστορίας συνταξιδεύουν στο χώρο και το χρόνο και συγχωνεύονται στο μέτρο της ποίησης του ρυθμού και της μουσικής. Η δυναμική της παράστασης βασίζεται στο ότι η ‘ηθική’ των νικητών και η ‘ηθική’ των ηττημένων, δημιουργεί την ‘ηθική της συνύπαρξης’, στην οποία δεν υπάρχουν ούτε νικητές, ούτε νικημένοι και μας δίνει την ευκαιρία να τελέσουμε στους Δελφούς ένα ‘πολυφωνικό, διαχρονικό συναπάντημα’ με σκοπό να πάψει να είναι αίμα το μελάνι της ιστορίας». Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού.