Την Παρασκευή η τελική έγκριση για εργασιακό - ασφαλιστικό

Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010 15:14
UPD:19:49

Σε νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου θα δοθεί τελικά το «πράσινο φως» για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό.

A- A A+

Σε νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου θα δοθεί τελικά το «πράσινο φως» για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό.

Η τελική έγκριση αναμενόταν να δοθεί στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τελικά όμως αποφασίστηκε να υπάρξει νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αποκλειστικά για το εργασιακό και το ασφαλιστικό, αύριο Παρασκευή, αμέσως μετά τις απαντήσεις του Πρωθυπουργού σε επικαιρες ερωτήσεις στη Βουλή http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1834924 .

Της σημερινής συνεδρίασης προηγήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του Πρωθυπουργού για το εργασιακό και το ασφαλιστικό, παρουσία όλων των στενών συνεργατών του, του υπουργού Επικρατείας Χ.Παμπούκη και του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου.

Όπως όλα δείχνουν, θα πρέπει να αναμένεται παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τις επίμαχες αλλαγές σε εργασιακά και συντάξεις.

Επί τάπητος, οι συστάσεις των ελεγκτών της τρόικας, που αφορούν στην άμεση εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, χωρίς εξαιρέσεις και μεταβατική περίοδο. Μεταξύ άλλων ζητείται η προσαρμογή των νέων ορίων ηλικίας ως το 2013, σύνταξη στα 65 και για τις εργαζόμενες μητέρες στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση συντάξεων στις άγαμες θυγατέρες δημοσίων υπαλλήλων από τώρα, όριο ηλικίας για τις συντάξεις χηρείας και άμεση εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων και στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Πάντως, η Κομισιόν ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένα νέο αίτημα για τις συντάξεις. «Οπως γνωρίζετε, εμείς συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Εργασίας για την προετοιμασία του νέου νόμου και απλώς παρακολουθούμε κατά πόσο το υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου για τις συντάξεις ακολουθεί πιστά το περιεχόμενο του μνημονίου και είναι σύμφωνο με τους στόχους του», δήλωσε στην εφημερίδα «Το Βήμα» ο εκπροσωπος του Όλι Ρεν, κ. Αλταφάζ και πρόσθεσε: «Οι περικοπές στα “εποχικά επιδόματα” (13ο και 14ο μισθό και σύνταξη) για τις συντάξεις και τους μισθούς και η αντικατάστασή τουςμε κατ΄ αποκοπή επίδομαγια εκείνους που λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις, έτσι όπως αποφασίστηκαν τον Μάιο, έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Για άλλη μία φορά σας δηλώνω ότι δεν πρόκειται για τίποτε καινούργιο».

Για τα εργασιακά η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στις διορθωτικές κινήσεις, που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και ειδικότερα στο χρόνο προειδοποίησης και το ύψος της αποζημίωσης, τη διαδικασία μεσολάβησης και διαιτησίας, την αμοιβή νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα συζητηθούν τα νομοσχέδια για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων και τη δημιουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και το νομοσχέδιο για τη δημοσιονομική διαχείριση και ευθύνη, με το οποίο αλλάζει εκ βάθρων ο τρόπος κατάρτισης, συζήτησης, ψήφισης, εκτέλεσης, παρακολούθησης του Προϋπολογισμού και συνολικά των δαπανών στη γενική κυβέρνηση.

ΣΥΡΙΖΑ: Προς εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα

«Η κυβέρνηση, ο υπουργός Εργασίας και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εγκληματούν σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των νέων της χώρας μας και τους οδηγούν σε εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα», σχολίασε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Στρατούλης με αφορμή την έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου.

«Πίσω από τις επικοινωνιακές φιοριτούρες και τους πολιτικούς θεατρινισμούς βρίσκεται η ουσία, ότι δηλαδή η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις στέλνει στον καιάδα τους συνταξιούχους, στο δουλεμπόριο τους νέους και στη γκιλοτίνα τη μητρότητα και τις συντάξεις», είπε χαρακτηριστικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή