Πεδίο σύγκρουσης στη Βουλή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Μήνυμα προς τους κερδοσκόπους η σύστασή του, ξεκαθαρίζει ο κ. Φ. Σαχινίδης
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010 17:00
UPD:17:05

Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η χρηματοδότηση των 10 δισ. δεν αποσκοπεί στη στήριξη της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, αλλά στην ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειάς τους, εάν και εφόσον την χρειαστούν.

A- A A+

Αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης αποτέλεσε στη Βουλή η σύσταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με την κυβέρνηση να τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειάς των τραπεζών και την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για δωρεά στους χρηματοπιστωτικούς ομίλους.

Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η χρηματοδότηση των 10 δισ. δεν αποσκοπεί στη στήριξη της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, αλλά στην ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειάς τους, εάν και εφόσον την χρειαστούν.

«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς όσους αμφισβητούν την δυνατότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να ανταπεξέλθει της κρίσης, ότι όσες επιθέσεις κι αν εξαπολύσουν, υπάρχει στην άκρη ένα ταμείο με πόρους 10 δισ. ευρώ, για την περίπτωση επιβεβαίωσης ακόμα και ακραίων σεναρίων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Ελπίδας Τσουρή, η οποία υπογράμμισε ότι το Ταμείο «δεν στοχεύει στην προστασία των κερδών των τραπεζών» και πως «η προσφυγή μιας τράπεζας σ’ αυτό, δεν θα είναι ευχάριστη κίνηση για τους μετόχους της».

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση, δια του αναπληρωτή υπεύθυνου του τομέα Οικονομίας, κ. Χρήστου Σταϊκούρα εξαπέλυσε βολές κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι το φθινόπωρο του 2008 είχε ασκήσει κριτική στο πακέτο ρευστότητας της ΝΔ, κάνοντας μάλιστα λόγο για «χάρισμα 28 δισ. ευρώ στις τράπεζες». Καταλόγισε επίσης στο οικονομικό επιτελείο ασάφειες όσον αφορά στη συγκρότηση του Ταμείου.

«Το τραπεζικό σύστημα έχει πάρει δισεκατομμύρια ευρώ με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Τώρα μας λέει η κυβέρνηση, πως τυχόν ζημιές των Τραπεζών, θα καλείται να αναλάβει το Δημόσιο ως κύριος μέτοχος του Ταμείου - δηλαδή, για άλλη μια φορά, ο εργαζόμενος λαός», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. ¶γγελος Τζέκης.

Για διακριτική μεταχείριση των τραπεζών κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, κ. Ηλίας Πολατίδης.

«Οι άλλες επιχειρήσεις μπορεί να κλείνουν “για το καλό της οικονομίας”, αλλά οι τράπεζες όχι. Αν η κυβέρνηση προσπαθήσει να βοηθήσει Ναυπηγεία που πάνε να κλείσουν, επεμβαίνει η Επιτροπή και λέει πως είναι νόθευση του ανταγωνισμού. Εδώ όμως, μας λέει πως πρέπει να σώσουμε τις τράπεζες και να κατευθύνουμε το 10% των κεφαλαίων του Μνημονίου προς τα κει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΛΑΟΣ.

«Διάβασα ότι το υπόλοιπο των ελληνικών τραπεζών που οφείλουν στην ΕΚΤ, είναι 90 δισ. ευρώ. Πού έχουν πάει αυτά τα λεφτά;», σχολίασε με τη σειρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης.

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε, ο κ. Σαχινίδης υποστήριξε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με τα απόνερα της οικονομικής κρίσης και κατέληξε: «ένα είναι το ερώτημα: Μπορεί το Ταμείο να λειτουργήσει αποτρεπτικά απέναντι στους κερδοσκόπους; Αν ναι, τα υπόλοιπα είναι φιλολογίες».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή