Βουλή: Νέα αντιπαράθεση για το μηχανισμό στήριξης

Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010 20:08
UPD:20:51
A- A A+

Νέα αντιπαράθεση σημειώθηκε σήμερα στη Βουλή με αιχμή τη ρύθμιση που αφορά τη συγκρότηση του μηχανισμού στήριξης και δεν περιλαμβάνει υποχρέωση επίσημης ενημέρωσης του Κοινοβουλίου για τις σχετικές συμφωνίες και κύρωσή τους.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης προχώρησε σε προσθήκη-διόρθωση στο αρχικό κείμενο, η οποία, ωστόσο, κρίθηκε ανεπαρκής από την πρόεδρο της Επιτροπής, Βάσω Παπανδρέου, που ζήτησε βελτιωμένη εκδοχή της κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ο κ. Σαχινίδης διευκρίνισε πως η ρύθμιση αφορά στο νεότευκτο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, στον οποίον η Ελλάδα, ως δανειζόμενη, δεν είναι μέλος με πλήρεις υποχρεώσεις. «Όταν η ελληνική οικονομία ανακάμψει και βρεθεί σε θέση να δανείζει άλλες χώρες, οι δανειακές αυτές συμβάσεις θα περνάνε από τη Βουλή» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες, συμβάσεις και μνημόνια που θα υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στο Μηχανισμό, «η ισχύς τους αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής τους».

Η επίμαχη αυτή ρύθμιση, που περιλαμβάνεται ως άρθρο 93 στο νομοσχέδιο για τις υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά, πυροδότησε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.

«Πώς είναι δυνατόν να δέχεται η κυβέρνηση την αυτοκατάργησή της και ποιος μας έχει εξουσιοδοτήσει να καταργήσουμε το Κοινοβούλιο; Μπορεί ένα πρόσωπο, ανεξέλεγκτα με την υπογραφή του να δεσμεύει όλους τους Έλληνες;» διερωτήθηκε ο εισηγητής της ΝΔ, Ν. Νικολόπουλος.

Για «δεύτερο κοινοτικό πραξικόπημα που ενεργεί η κυβέρνηση για να παραμερίσει το ελληνικό Κοινοβούλιο, έναν αστικό θεσμό, που όποτε θέλει το ονομάζει ''ναό της Δημοκρατίας'' και όποτε θέλει, τον αντιμετωπίζει ως θεσμό που θα νομιμοποιεί κάθε παραβατική ενέργεια του κάθε υπουργού ή της ίδιας» έκανε λόγο, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο ¶γγελος Τζέκης.

«Λευκή επιταγή για μυστική διπλωματία και δανεισμούς με νέες αλυσίδες στα πόδια της Ελλάδας δεν σας δίνουμε - ούτε κι εσείς θα έπρεπε να φτάσετε σ’ αυτό το σημείο να την ζητάτε» δήλωσε ο Κωστής Αϊβαλιώτης από το ΛΑΟΣ και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ράλι κοινοβουλευτικού ακροβατισμού».

«Κατανοώ την αγωνία και απελπισία των συναδέλφων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάθε Σαββατοκύριακο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πορεία της ΝΔ βρίσκεται σε αντίθεση με τις προσδοκίες της», απάντησε ο κ. Σαχινίδης, αναφερόμενος στις αιτιάσεις της ΝΔ.

Αντιπαράθεση Φ. Σαχινίδη - Π. Λαφαζάνη

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο κ. Σαχινίδης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, με αφορμή καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί «κρυφών» ρυθμίσεων του Μνημονίου Ελλάδας-ΔΝΤ-Ε.Ε. που δεν περιλαμβάνονται στην επίσημη ελληνική μετάφραση.

Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση, σύμφωνα με την οποία, «η αγγλική έκδοση του Μνημονίου Συνεννόησης πάνω στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής, προβλέπει επιπλέον μέτρα τα οποία έχουν παραλειφθεί από την αντίστοιχη ελληνική έκδοση του Μνημονίου που ψηφίστηκε στη Βουλή».

Όπως αναφέρεται, πρόκειται για τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών για συντάξεις, σε επίπεδα κάτω του 2,5% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2010 - 2060, την άμεση ισχύ της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο δημόσιο τομέα στα 65 έτη και το πάγωμα των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, μέχρι να επικυρωθούν απ’ τη Βουλή τα νέα όρια ηλικίας.

«Έλεος, κυριολεκτικά, με τη συνωμοσιολογία» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών. «Ας διαβάσετε τους νόμους με τα ΦΕΚ προσεκτικά. Όλα είναι γραμμένα και όλα σε γνώση των βουλευτών, της Βουλής και των πολιτών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη, αφ’ ενός ο περιορισμός στις αυξήσεις των συντάξεων κατά την προσεχή 50ετία περιλαμβάνεται στην ελληνική έκδοση του Μνημονίου αλλά σε άλλη παράγραφο, αφ’ ετέρου δε, οι αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εφαρμογή της εξίσωσης των ορίων ηλικίας, οφείλονται σε δική του αδυναμία μετάφρασης του αγγλικού κειμένου.

Σε ό,τι αφορά το πάγωμα των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, ο κ. Σαχινίδης παραδέχθηκε πως υπήρχε σε προηγούμενο σχέδιο του Μνημονίου, αλλά παραλείφθηκε μετά από τις επιτυχείς διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης.

«Εμείς είχαμε την υποχρέωση να δούμε τι υπογράψατε - και να τα αντιπαραβάλλουμε με αυτά που φέρνετε στη Βουλή, βλέποντας και τη διαχρονική μετατόπιση των θέσεων» απάντησε ο κ. Λαφαζάνης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή