Τσετσενία: Μολυσματική πληγή στη Ρωσία

Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2002 14:57

A- A A+

Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει έκκληση στην Ε.Ε. να σπάσει τη σιωπή της σχετικά με την Τσετσενία, με αφορμή τη σημερινή σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ρωσίας στις Βρυξέλλες.

«Από την άποψη των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Τσετσενία είναι «η μολυσματική πληγή» που χρωματίζει σε μεγάλο βαθμό τα όσα συμβαίνουν στη Ρωσία», δήλωσε ο Ντικ Οοστινγκ, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας.

Τρία χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στην Τσετσενία, ανακαλύπτονται συνεχώς μαζικοί τάφοι. Ενα πέπλο σιωπής καλύπτει τα περισσότερα γεγονότα στην Τσετσενία, όπου δεν έχουν δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθερα ούτε οι δημοσιογράφοι, ούτε τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Οι ρωσικές αρχές εννοούν να εμποδίζουν την πρόσβαση ανεπιθύμητων μαρτύρων στην περιοχή.

«Κάθε μέρα, κάτοικοι της Τσετσενίας σκοτώνονται ή εξαφανίζονται. Δράστες είναι είτε οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είτε οι ντόπιοι υπασπιστές τους, οι φιλορωσικές τσετσένικες πολιτοφυλακές. Οι αγνοούμενοι είναι χιλιάδες. Κάθε τόσο βρίσκονται πτώματα, σε ερείπια κτιρίων, σε εγκαταλελειμμένες ζώνες ή στην άκρη του δρόμου. Πολλά φέρουν ίχνη βασανιστηρίων.

Αυτή είναι η περίπτωση του 44χρονου μηχανικού Μούσα Καρίεφ, του 20χρονου γιου του, του αδελφού του και ενός γείτονα. Ρώσοι στρατιώτες εισέβαλαν στα σπίτια τους την ώρα που κοιμόντουσαν, τους ξυλοκόπησαν και πήραν μαζί τους έξι άνδρες. Δύο από αυτούς βρέθηκαν τρεις μέρες αργότερα, ζωντανοί. Οπως διηγήθηκαν, οι στρατιώτες τους ανέκριναν κτυπώντας τους με μανία. «Ξέρουμε ότι είστε μηχανικοί, και όχι ληστές», τους είπαν. «Το πρόβλημα είναι πως είστε Τσετσένοι».

«Φοβάμαι. Εχουμε καταληφθεί όλοι από φόβο», λέει μια κάτοικος του Κρασνοστεπνόβσκοε. «Στρατιώτες εισβάλλουν τη νύχτα στο χωριό και μας τρομοκρατούν. Εχουν προβεί σε λεηλασίες. Φοβάμαι να κοιμηθώ στο σπίτι μου. Ολες οι οικογένειες της Τσετσενίας στην ίδια κατάσταση βρίσκονται. Ο λαός της Τσετσενίας είναι ένας λαός που οι Ρώσοι θέλουν να τον σβήσουν, να τον εξοντώσουν. Οσο οι ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται εδώ, θα υφιστάμεθα αυτή τη βαρβαρότητα».

Από τότε που άρχισε ο πόλεμος, η Μόσχα δεν έχει επιτρέψει καμιά ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για τις ωμότητες που έχουν διαπραχθεί στην Τσετσενία. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, οι ρώσοι στρατιωτικοί κρύβουν τα πτώματα σε διάφορες περιοχές. «Υπάρχουν μέρη όπου τα πτώματα διαμελίζονται με εκρηκτικά, ώστε η αναγνώρισή τους να είναι αδύνατη».

Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, σε μια ορεινή ζώνη της νότιας Τσετσενίας, κοντά στην περιοχή Χατούνι όπου σταθμεύει το 45ο σώμα του ρωσικού στρατού, πολλοί Τσετσένοι κρατούνται σε τρύπες βάθους δύο μέτρων και βασανίζονται συστηματικά. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι επιδίδεται στην Τσετσενία σε έναν πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Και ότι η «στρατιωτική φάση» αυτού του πολέμου έχει ολοκληρωθεί και απομένει η οργάνωση ενός δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα.

Αλλά ο πόλεμος των ναρκών συνεχίζεται στους δρόμους της χώρας. Οπως και οι ενέδρες των ανταρτών, και η δράση των αποσπασμάτων θανάτου».

Πηγές: Διεθνής Αμνηστία, Le Monde, ΑΠΕ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή