Προκρίθηκαν Ισπανία, Χιλή

Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2010 23:35
UPD:23:42

A- A A+

Οι δύο καλύτερες ομάδες του 8ου ομίλου πήραν τελικά την πρόκριση στους «16» καθώς η Ισπανία κέρδισε με 2-1 την Χιλή, αποτέλεσμα όμως που βόλευε και τους Λατινοαμερικάνους.

Αγγαρεία με πασούλες στο τέλος. Μονομαχία με την Πορτογαλία για τους «φούριος ρόχας», απέναντι στην Βραζιλία η ομάδα του Μπιέλσα.

Παρότι ξεκίνησε με ήττα αυτό το Μουντιάλ, εντούτοις η Ισπανία κέρδισε την Χιλή με 2-1 και κατάφερε να τερματίσει πρώτη στον όμιλο. Πλέον, στους «16» θα αντιμετωπίσει την Πορτογαλία, στο πολύ μεγάλο ιβηρικό ντέρμπι, ενώ η ομάδα του Μπιέλσα θα κοντραριστεί με την Βραζιλία στην λατινοαμερικάνικη μονομαχία, όπως και το 1998 στην τελευταία της παρουσία σε Παγκόσμιο Κύπελλο! Τόσο η Ισπανία όσο και η Χιλή ήταν οι καλύτερες ομάδες του ομίλου και η πρόκριση τους κρίνεται απόλυτα δίκαιη και δίνει άλλο χρώμα στα «νοκ άουτ»... Τα γκολ για τους Ισπανούς πέτυχε ο Βίγια και ο Ινιέστα στο 24' και στο 36', με την Χιλή να μένει άδικα στην φάση του 2-0 με δέκα παίκτες. Οι Λατινοαμερικάνοι μείωσαν με την αρχή του δευτέρου μέρους και προτίμησαν να μην ριψοκινδυνέψουν να δεχτούν άλλο γκολ το οποίο θα έβαζε σε κίνδυνο την πρόκριση. Το 0-0 παρέμεινε στο άλλο ματς και έτσι Ισπανία και Χιλή πήραν μαζί το εισιτήριο για τους «16».

Μπορεί η Χιλή να βολευόταν με την ισοπαλία, όμως η ομάδα του Μπιέλσα δεν κατέβηκε συντηρητικά, αντίθετα προσπάθησε από την αρχή να βρει τα κενά στην ισπανική άμυνα και να πετύχει ένα γκολ που θα την έφερνε πιο κοντά στην πρόκριση. Μετά από την ευκαιρία του Τόρες στο 5', όταν και ο Μέντελ τελευταία στιγμή έκανε το τάκλιν και πρόλαβε το σουτ του Ισπανού, η Χιλή άρχισε να ανεβάζει στροφές, να πιέζει τους πρωταθλητές Ευρώπης και να επισκέπτεται την εστία του Κασίγιας με πολλούς παίκτες, κάτι που άλλωστε είναι και χαρακτηριστικό στο παιχνίδι της. Στο 10', οι παίκτες του Μπιέλσα έφτασαν πολύ κοντά στο γκολ, όταν μετά από πανέμορφη ομαδική προσπάθεια, ο Μποσεζούρ έκανε την παράλληλη σέντρα από τα δεξιά, βρήκε τον Μαρκ Γκονζάλες στην καρδιά της περιοχής αλλά ο άσος της ΤΣΣΚΑ δεν έπιασε καλά το σουτ και η μπάλα έφυγε άουτ.

Οι Ισπανοί είχαν αρκετά προβλήματα στην κυκλοφορία της μπάλας, λόγω των πολλών τρεξιμάτων και της πίεσης των Χιλιανών, σταδιακά όμως κατάφεραν να ρίξουν τον ρυθμό του αγώνα και έτσι μέχρι το 24' το παιχνίδι κύλησε χωρίς κάποια μεγάλη φάση. Σε εκείνο το σημείο, όμως, ο Μπράβο με μία κακή έξοδο έβαλε... φωτιά στο παιχνίδι και χάρισε στην Ισπανία το προβάδισμα! Ο Αλόνσο έκανε βαθιά μπαλιά για τον Τόρες που είχε τον Πόνσε πάνω του, ο Μπράβο αποφάσισε να βγει πολύ μακριά από την περιοχή του για να διώξει, όμως αντί να στείλει μακριά ή και πλάγιο την μπάλα, την «έστρωσε» ουσιαστικά στον Βίγια. Ο φορ της Μπαρτσελόνα δεν δίστασε καθόλου και έκανε αμέσως το μακρινό σουτ στην κενή εστία στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα και γράφοντας το 1-0 για τους «φούριος ρόχας» που χωρίς να το αξίζουν πήραν κεφάλι στο σκορ.

Το προβάδισμα έδωσε άλλο αέρα στην Ισπανία, που είχε πολύ καλύτερα πατήματα σε σχέση με το πρώτο 20λεπτο. Οι Χιλιανοί δεν σταμάτησαν την προσπάθεια, όμως δεν έβρισκαν τόσο εύκολα χώρους και απείλησαν μόνο μια φορά, στο 34', όταν και ο Μποσεγούρ βγήκε στην αντεπίθεση και μπήκε στην περιοχή, επιχείρησε το σουτ αλλά ο Πικέ έβαλε την προβολή και απομάκρυνε σε κόρνερ.

Στο 36' έγινε η φάση που έκρινε το παιχνίδι. Οι Ισπανοί άλλαξαν ωραία την μπάλα, ο Βίγια από αριστερά έκανε την συρτή πάσα για τον επερχόμενο Ινιέστα, ο οποίος με ωραίο πλασέ μέσα από την περιοχή έγραψε το 2-0! Στην αρχή της φάσης, ο Εστράδα βρήκε στην κίνηση το πόδι του Τόρες, άθελα του βέβαια, όμως ο Ροντρίγκεζ έκανε μεγάλο λάθος και θεώρησε πως ήταν σκόπιμο χτύπημα! Ο Μεξικάνος έβγαλε την δεύτερη κίτρινη και έτσι ο Εστράδα πήρε άδικα τον δρόμο προς τα αποδυτήρια, δίνοντας και αριθμητικό πλεονέκτημα στην Ισπανία.

Με την αρχή του δευτέρου ημιχρόνου, ο Μπιέλσα έκανε δύο αλλαγές και η μία εξ αυτών τον δικαίωσε μόλις στο 47'! Ο λόγος για τον Μιγιάρ, που βρέθηκε έξω από την περιοχή και έκανε το σουτ, η μπάλα κόντραρε στον Πικέ και κατέληξε στα δίχτυα του Κασίγιας που ξεγελάστηκε από την αλλαγή πορείας και δεν μπόρεσε να κάνει κάτι.

Οι Χιλιανοί προσπάθησαν για ένα δεκάλεπτο να πιέσουν περισσότερο την Ισπανία, όμως η αλλαγή του Φάμπρεγας αντί του Τόρες έδωσε τον έλεγχο και πάλι στους Ίβηρες. Κυκλοφόρησαν καλύτερα την μπάλα, είχαν περισσότερους παίκτες στο κέντρο και δεν απειλήθηκαν, προσπαθώντας παράλληλα να βγάλουν σε θέση βολής τον Βίγια, ο οποίος όμως όλες τις φορές που βρέθηκε μέσα στην περιοχή έχασε το κοντρόλ.

Την ίδια ώρα, η Ελβετία ήθελε δύο γκολ κατά της Ονδούρας προκειμένου να προκριθεί εις βάρος της Χιλής, αν η τελευταία βέβαια δεν δεχόταν άλλο από τους Ισπανούς. Και αυτός ήταν ο βασικός στόχος των Λατινοαμερικάνων, οι οποίοι επέλεξαν να κοιτάξουν την άμυνα παρά να κυνηγήσουν την ισοφάριση.

Από την στιγμή που και η Ισπανία δεν έδειχνε μεγάλη διάθεση να πάει για το τρίτο γκολ, όλο το δεύτερο ημίχρονο κύλησε χωρίς κάποια σπουδαία φάση. Οι πρωταθλητές Ευρώπης άλλαζαν πάσες, η Χιλή απλά περίμενε και έτσι το 2-1 που εξυπηρετούσε και τους δύο παρέμεινε.

Οι συνθέσεις:

Χιλή (Μαρσέλο Μπιέλσα): Μπράβο, Πόνσε, Ίσλα, Σάντσες (65' Ορεγιάνα), Βιδάλ, Βαλδίβια (46' Παρέδες), Μ.Γκονζάλες (46' Μιγιάρ), Εστράδα, Μποσεζούρ, Μεδέλ, Χάρα

Ισπανία (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Πικέ, Πουγιόλ, Ινιέστα, Βίγια, Τσάβι, Τόρες (55' Φάμπρεγας), Αλόνσο (73' Μαρτίνεθ), Καπντεβίγια, Ράμος, Ράμος

Πηγή: www.gazzetta.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις