«Μαθηματικό Πανηγύρι» και λογοτεχνία

Σάββατο, 26 Ιουνίου 2010 11:30

A- A A+

Το «Μαθηματικό Πανηγύρι» που διοργανώνεται στις 25 και 26 Ιουνίου στο ΑCS Athens φέρνει σε επαφή όλες τις Λέσχες Ανάγνωσης της γνωστής ομάδας «Θαλής+ Φίλοι». Διαγωνισμοί «παραμαθηματικού» χαρακτήρα, προβολές ντοκιμαντέρ και διαλέξεις από γνωστούς συγγραφείς θα πλαισιώσουν τη ξεχωριστή αυτή εκδήλωση για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Η ομάδα «Θαλής+ Φίλοι» ξεκίνησε το 2005, από τον μαθηματικό Πέτρο Δελλαπόρτα, τον συγγραφέα Απόστολο Δοξιάδη και τον μαθηματικό και συγγραφέα Τεύκρο Μιχαηλίδη. Στόχος τους ήταν να διερευνήσουν τη σχέση μαθηματικών-αφήγησης διοργανώνοντας Λέσχες Ανάγνωσης ενηλίκων αλλά και μαθητών. Από τότε, έχουν λειτουργήσει εκατοντάδες σχολικές λέσχες σε όλη την Ελλάδα, καθώς και λέσχες ενηλίκων και η αρχική παρέα έχει επεκταθεί με πολλούς νέους φίλους.

Οι αναγνωστικές διαδρομές τις οποίες κατά καιρούς έχουν προτείνει στα μέλη τους περιλαμβάνει και βιβλία όπως την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» του Λιούις Κάρολ ή τις ιστορίες του Σέρλοκ Χολμς του ¶ρθουρ Κόναν Ντόιλ, καθώς η μαθηματική σκέψη έχει την τάση να εμφανίζεται εκεί που δεν την περιμένει κανείς.

Η θεματική των Λεσχών Ανάγνωσης και των εκδηλώσεων έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια στις επιστήμες, τη φιλοσοφία, την ιστορία, την κλασική λογοτεχνία, καθώς και σε κάθε πνευματική δραστηριότητα που έχει στο επίκεντρό της το στοχασμό.

Το πρόγραμμα της φετινής χρονιάς περιλαμβάνει τις ομιλίες του Απόστολου Δοξιάδη και του Τεύκρου Μιχαηλίδη, με θέματα αντίστοιχα: «Πόσο 'Λογικά' είναι τα Κόμικς: Μια Περιδιάβαση στην Ένατη Τέχνη» (25/6) και «Λαίμαργες γάτες και ανύπαντρα κορίτσια» (26/6) . Τις δύο μέρες των εκδηλώσεων θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του BBC «Η ιστορία του 1». Αφηγητής στην ταινία είναι το πρώην μέλος των Μόντι Πάιθον, Τέρι Τζόουνς. Το απόγευμα του Σαββάτου η νεαρή τραγουδίστρια και μουσικός Μόνικα Χριστοδούλου θα συζητήσει με τον Απόστολο Δοξιάδη, για «το τραγούδι, τα μαθηματικά, και άλλα πολλά».

Πληροφορίες:Είσοδος ελεύθερη. ACS Athens (Institute for Critical and Creative Thinking), Αγ. Παρασκευής 129 και Καζαντζάκη, Χαλάνδρι, τ.κ.152 34. Τηλέφωνο επικοινωνίας με την ομάδα Θαλής + Φίλοι: 210-7223227.

Προτεινόμενα για εσάς