Κιργιστάν: «Συστηματικές» οι εθνοτικές ταραχές

Σάββατο, 26 Ιουνίου 2010 13:39
A- A A+

Συστηματικές και καλά οργανωμένες χαρακτήρισε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) τις εθνοτικές ταραχές στο Κιργιστάν, που προκάλεσαν σύμφωνα με την προσωρινή κυβέρνηση της χώρας τουλάχιστον 2.000 νεκρούς, και ζήτησε τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας.

«Οι έρευνες που έγιναν από το HRW δείχνουν ότι οι ταραχές, κυρίως οι επιθέσεις που είχαν στόχο τις γειτονιές των ουζμπέκων, ήταν συστηματικές και, το λιγότερο σε κάποιες περιπτώσεις, καλά οργανωμένες», επισημαίνει η οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τη Νέα Υόρκη σε ανακοίνωσή της.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι παρά τις κατηγορίες της ουζμπεκικής κοινότητας, δεν είναι σε θέση να πει αν οι κυβερνητικές δυνάμεις του Κιργιστάν εμπλέκονταν άμεσα στις επιθέσεις κατά των Ουζμπέκων. Αυτό το ερώτημα, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, θα πρέπει να διευκρινιστεί στο πλαίσιο μίας έρευνας.

«Πρέπει να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για να ξεκαθαρίσει τί συνέβη και ποιοί ευθύνονται, αλλά και να διαβεβαιώσει ότι τέτοιου είδους βίαια επεισόδια δεν θα ξανασυμβούν ποτέ», δήλωσε ο Όλεγκ Σόλβανγκ, ειδικός σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης της HRW.

Η HRW εκτιμά, τέλος, ότι η απόφαση της προσωρινής κυβέρνησης του Κιργιστάν να διοργανώσει αύριο Κυριακή δημοψήφισμα για το σύνταγμα της χώρας και να επαναπατρίσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες σε περιοχές σχεδόν μη κατοικίσιμες κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση μεταξύ των Κιργίζιων και της ουζμπεκικής μειονότητας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή