Οι ηγέτες του G8 καταδικάζουν τη Βόρεια Κορέα για τη βύθιση νοτιοκορεατικής κορβέτας το Μάρτιο, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα στο τέλος της ετήσιας συνόδου κορυφής που πραγματοποίησαν στο Χάντσβιλ του Καναδά.
«Εκφράζουμε τη λύπη μας για το περιστατικό της 26ης Μαρτίου που προκάλεσε το ναυάγιο του πλοίου Cheonan της Δημοκρατίας της Κορέας και το θάνατο 46 ανθρώπων», αναφέρουν οι ηγέτες του G8.
Υπενθυμίζουν δε πως «η κοινή πολιτική και στρατιωτική ομάδα έρευνας υπό τη διεύθυνση της Δημοκρατίας της Κορέας με τη συμμετοχή ξένων ειδικών κατέληξε στην ευθύνη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας για το ναυάγιο του Cheonan».
«Υπό αυτές τις συνθήκες καταδικάζουμε την επίθεση που προκάλεσε το ναυάγιο του Cheonan», καταλήγουν και ζητούν από τη Βόρεια Κορέα «να απέχει από οποιαδήποτε επίθεση ή οποιαδήποτε απειλή κατά της Νότιας Κορέας».
Έκκληση στο Ιράν για διάλογο
Παράλληλα, οι ηγέτες του G8 καλούν το Ιράν σε έναν διάλογο για το πυρηνικό του πρόγραμμα και ζητούν να σεβαστεί το κράτος δικαίου και την ελευθερία της έκφρασης.
«Στόχος μας είναι να πείσουμε τους Ιρανούς υπευθύνους να δεσμευτούν σε έναν διάλογο με διαφάνεια για τις πυρηνικές δραστηριότητες της χώρας τους και να σεβαστούν τις διεθνείς υποχρεώσεις του Ιράν», σημειώνουν οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας.
«Αναγνωρίζοντας στο Ιράν το δικαίωμα σε ένα πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς (...) ανησυχούμε έντονα για την απουσία διαφάνειας από το Ιράν όσον αφορά τις πυρηνικές του δραστηριότητες και για τη δεδηλωμένη πρόθεσή του να συνεχίσει και να εξελίξει τον εμπλουτισμό ουρανίου», επισημαίνουν.
«Ζητούμε επίμονα από την ιρανική κυβέρνηση να σεβαστεί το κράτος δικαίου και την ελευθερία της έκφρασης όπως προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες τις οποίες έχει προσυπογράψει», καταλήγουν.
«Δεν μπορεί να συνεχιστεί ο αποκλεισμός της Γάζας»
Στην ανακοίνωσή τους οι ηγέτες του G8 αναφέρονται και στον αποκλεισμό της Γάζας, ο οποίος, όπως σημειώνουν, «δεν μπορεί να συνεχιστεί».
«Οι σημερινές ρυθμίσεις δεν είναι βιώσιμες και πρέπει να αλλάξουν», επισημαίνεται στην τελική ανακοίνωση του G8.
«Ζητούμε επίμονα από όλες τις πλευρές να εργαστούν από κοινού για να υλοποιηθεί η απόφαση 1860 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να διασφαλιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια και η μεταφορά εμπορικών αγαθών και η μετακίνηση ανθρώπων από και προς τη Γάζα», προσθέτουν.
Εκφράζουν ακόμη τη βαθύτατη λύπη τους «για τους βίαιους θανάτους και τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν στη διάρκεια των γεγονότων που σημειώθηκαν στις 31 Μαΐου στα ανοιχτά της Γάζας», αλλά και την ικανοποίησή τους για «την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να δημιουργήσει μια δημόσια ανεξάρτητη επιτροπή για να διερευνήσει για τα γεγονότα αυτά, με διεθνή συμμετοχή».