Ιστορική πρόκριση στους «8» για Γκάνα

Κυριακή, 27 Ιουνίου 2010 00:04
UPD:00:29

A- A A+

Η Γκάνα έγινε η τρίτη αφρικανική ομάδα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που προκρίνεται στα ημιτελικά του τουρνουά, καθώς στο Ρούστενμπουργκ επιβλήθηκε των ΗΠΑ με 2-1 στην παράταση για τους «16» του θεσμού.

Και οι δυο ομάδες αποδείχθηκαν άξιες και πείσμωνες αντίπαλοι η μια για την άλλη, αφού όποτε βρέθηκαν με τη σειρά με την πλάτη στον τοίχο, πάλεψαν για να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση.

Οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που πέρασαν το μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού κυνηγώντας το γκολ, καθώς η Γκάνα προηγήθηκε στην αρχή της κανονικής διάρκειας του παιχνιδιού και την παράταση. Την πρώτη φορά οι Αμερικάνοι κατάφεραν να φτάσουν στην ισοφάριση, όμως στον πρόσθετο χρόνο δεν μπόρεσαν να βρουν τις ίδιες λύσεις.

Πάντως, αχίλλειος πτέρνα και για τους δυο αντιπάλους αποδείχθηκε το κέντρο της άμυνάς τους, καθώς όλα τα γκολ προήλθαν από μετωπικές επιθέσεις.

Μόλις στο 5ο λεπτό της αναμέτρησης ο Κέβιν-Πρινς Μπόατενγκ εκμεταλλεύτηκε με το καλύτερο τρόπο λάθος στο κέντρο των ΗΠΑ και έφτασε ανενόχλητος μέχρι και το ύψος της περιοχής του Τιμ Χάουαρντ, τον οποίο και πλάσαρε άνετα για το 1-0.

Το γρήγορο γκολ έδωσε φτερά στους Γκανέζους, που συνέχισαν να πιέζουν κλείνοντας την ΗΠΑ στα καρέ της τουλάχιστον μέχρι και την συμπλήρωση του ημιώρου.

Σταδιακά από εκείνο το χρονικό σημείο και έπειτα οι παίκτες του Μπομπ Μπράντλι ανέκτησαν την αυτοκυριαρχία τους στον αγωνιστικό χώρο και κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο της μπάλας με σκληρή πίεση από τα χαφ.

Έτσι στο 62' της επανάληψης μπόρεσαν και έφτασαν στην ισοφάριση, όταν ο Ντέμπσι ανατράπηκε μέσα στην περιοχή και την εσχάτη των ποινών που διέταξε ο διαιτητής εκτέλεσε εύστοχα ο Λάντον Ντόνοβαν.

Έχοντας φέρει το παιχνίδι στα ίσια οι Αμερικάνοι έδειξαν να κερδίζουν στον τομέα της ψυχολογίας και μέχρι και το τέλος της κανονικής διάρκειας εκείνοι ήταν που πίεσαν για το 2-1. Με την έναρξη της παράτασης, όμως, όλα ανατράπηκαν.

Στο 93' ο Γκιάν ξέφυγε ανενόχλητος πίσω από τους δυο κεντρικούς αμυντικούς των ΗΠΑ και με ψύχραιμο δυνατό σουτ έστειλε τη μπάλα για δεύτερη φορά στα δίχτυα του Χάουαρντ.

Οι Αμερικάνοι μη έχοντας τίποτα άλλο να χάσουν πίεσαν όσο άντεχαν από την κούραση και σε δυο τρεις περιπτώσεις βρέθηκαν σε θέση βολής, όμως στην τελική τους προσπάθεια ήταν άτυχοι και έτσι οι Γκανέζοι κατάφεραν να πανηγυρίσουν μια ιστορική πρόκριση.

Οι συνθέσεις:

ΗΠΑ: Χάουαρντ, Τσερούντολο, ΝτεΜέριτ, Μποκανέγκρα, Μπόρνστιν, Κλαρκ (31' Μορίς Εντού), Μπράντλι, Ντέμπσι, Ντόνοβαν, ¶λτιντορ (90' Χέρκουλες Γκόμες), Φίντλι (46' Φάιλαμπερ)

Γκάνα: Κίνγκσον, Ίνκουμ (113' Μουντάρι), Πάντσιλ, Τζον Μενσά, Τζόναθαν Μενσά, Σάρπεϊ (73' ¶ντι), Ανάν, Κέβιν-Πρινς Μπόατενγκ (78' ¶πια), Κουάντουο Ασαμόα, Αντρέ Αϊέου, Ασαμόα Γκιάν

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις