Μπαγκλαντές: Επεισόδια στην πρώτη γενική απεργία των τριών τελευταίων χρόνων

Κυριακή, 27 Ιουνίου 2010 10:29
REUTERS/ANDREW BIRAJ

A- A A+

Τουλάχιστον 25 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, οι συμμετείχαν στην πρώτη γενική απεργία των τριών τελευταίων χρόνων στο Μπαγκλαντές, τραυματίστηκαν και δεκάδες συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία στους δρόμους της πρωτεύουσας Ντάκα.

Η απεργία προκηρύχθηκε από το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το Εθνικιστικό Κόμμα του Μπανγκλαντές, (BNP) και το ισλαμιστικό κόμμα Τζαμάατ-ι-Ισλάμι με στόχο την άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Εξαιτίας της απεργίας παρέλυσαν οι δημόσιες συγκοινωνίες, όπως και οι περισσότερες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, μία κίνηση που σύμφωνα με τους οικονομολόγους θα στοιχίσει περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ στην οικονομία.

«Προειδοποιώ την κυβέρνηση να μην κάνει ότι δεν καταλαβαίνει και να μην συμπεριφερθεί αντιδημοκρατικά προκειμένου να υπονομεύσει την απεργία, στόχος της οποίας είναι να μάθει ο λαός τα λάθη και τις αποτυχίες της», προειδοποίησε την παραμονή της απεργίας η ηγέτιδα του ΒΝΡ Μπέγκουμ Χαλέντα Ζία. «Ο λαός υποστηρίζει σθεναρά τις ενέργειές μας», πρόσθεσε.

Οι κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι τράπεζες παρέμειναν ανοιχτές, αν και με μειωμένο προσωπικό. Τα χρηματιστήρια της Ντάκα και του Σιταγκόνγκ λειτούργησαν επίσης, καθώς και τα εμπορευματικά λιμάνια της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή